„Останах в Русенската опера, защото още в самото начало, след дебютния си спектакъл, я почувствах като свой втори роден дом. Тук ме приеха изцяло, от първия ден. Тук се почувствах за първи път като истински артист. Не мога да забравя това, докато съм жив. С една дума: винаги съм помнил и никога не съм забравял откъде съм тръгнал, кой ме е създал и на кого съм длъжен....“.
Това са думи на необикновения български талант Николай Здравков, заслужено наречен Слънчевия тенор!
„Дадох на Русенската опера всичко, но получих цяла вселена! И любовта на публиката, и страсти и възторзи, и плам, а и... нека бъда откровен докрай - и някои горчилки, от които още ме бодва в лявата страна на гърдите. Но животът е толкова сложен...“, казва в интервю за предшественика на „Утро“ - вестник „Дунавска правда“, през далечната 1984 година, певческото чудо Николай Здравков, един от тъй наречената Звездна тройка заедно с баритона Кирил Кръстев и сопраното Пенка Маринова - стълбовете на Русенския оперен театър.
Николай Здравков е роден на 10 февруари 1923 година в село Брусарци, Ломско. Завършва Духовната семинария в София. От 1948 до 1952 година учи оперно пеене при двамата големи педагози от Българска държавна консерватория Катя Спиридонова и проф. Илия Йосифов. По това време пее и в хор „Кавал“, а по-късно става солист на ансамбъла на Министерството на вътрешните работи. През февруари 1953 година е назначен за стажант-солист в Русенската опера. Само след два месеца прави своя успешен дебют в ролята на Марио Каварадоси от операта „Тоска“ на Джакомо Пучини и това е началото на една дълга и красива приказка, изтъкана от талант, любов и пълно отдаване на изкуството.
100-годишнината от рождението на вокалното явление Николай Здравков ще бъде отбелязана на 19 януари, четвъртък, от 19 часа в зала „Филхармония“ с концерта „Тенорите на Русе“. Програмата включва арии, изпълнени от тенорите на Русенската опера Александър Баранов, Борис Луков, Петър Костов и Иван Пенчев, заедно с хора и оркестъра на културния институт и под диригенството на Маестро Владимир Бошнаков.