Умирам! Това е била последната дума на известния австралийски ловец на крокодили Стив Ъруин, който загина, след като огромен скат заби шилото си в тялото му няколко пъти.
Това споделя сега операторът Джъстин Лайънс, който е единственият свидетел на трагедията, разиграла се през септември 2006 г.

"Говорехме му да мисли за децата си и да се държи. А той само ме погледна спокойно и каза: "Умирам!". Това беше последната му дума”, разказа Лайънс пред АП.

Никога, през последните осем години след смъртта на Стив Ъруин, операторът не е говорил за инцидента. Сега обаче той разкри, че е време да се изясни как точно е умрял приятелят му.

В деня на инцидента Ъруин и Лайънс снимали документален филм на Големия бариерен риф, когато видели двуметровата риба скат. Снимали я няколко минути във вода до гърдите, а след това решили да направят последните кадри как тя отплува.

Внезапно обаче тя започнала да удря бясно Ъруин с шипа си и острата опашка преминала през гърдите на водещия и пробола фатално сърцето му.

"Рибата скат вероятно помисли сянката на Стив за тигрова акула, която й е враг. Дори не разбрах, че го е пронизала, докато не направих панорамните снимки и не видях, че Стив е в локва кръв”, разказва Джъстин Лайънс.

Снимачният екип веднага издърпал Ъруин в лодката и се опитал да притисне раната, от която текла кръв. Лайънс му направил изкуствено дишане, но нищо не е могло да спаси Ъруин.

„Задържането на подобни травматизиращи събития може да е много, много лошо. Щастлив съм, че най-накрая разказах за това", завърши Лайънс.