Новият китайски външен министър Цин Ган отбягна при посещение в Етиопия нови призиви от страна на Африканския съюз (АС) за предоставяне на Африка на постоянно място в Съвета за сигурност на ООН, предаде Асошиейтед прес.
В реч на церемония по откриването на построената от Китай централа на Африканския център за контрол и превенция на болестите в етиопската столица Адис Абеба Цин вместо това наблегна на китайското сътрудничество с Африка в областта на сигурността и икономическото развитие.
В съобщение, разпространено тази сутрин, китайското външно министерство цитира министъра да казва, че Пекин е за "по-голямо представителство и по-силен глас на АС в Съвета за сигурност на ООН и международните организации", но не спомена нищо конкретно по въпроса за постоянното място.
Председателят на Комисията на АС Муса Факи Махамат каза на обща пресконференция с него, че липсата на постоянно място на Африка в съвета е "изключително важен въпрос", при положение че повечето въпроси в дневния ред на съвета се отнасят до африканските страни.
"Недопустимо е други да решават на твое място. Не е справедливо. Нуждаем се от нов ред на международно равнище, който да зачита интересите и на другите", каза той.
Китай е един от постоянните членове на съвета.
В Африка Цин, който беше назначен през декември, е на първата си задгранична обиколка като външен министър; тя ще бъде едноседмична. Сред другите спирки в програмата му са още Габон, Ангола, Бенин и Египет.
От повече от три десетилетия всеки нов китайски външен министър прави първото си посещение в чужбина именно в Африка, чието общо население е колкото това на Китай. Пекин направи значителни вложения в инфраструктурата на африканските страни, включително в пътища, железници и болници.
Цин отхвърли представата, че в Африка Китай се съревновава със САЩ, които миналия месец се опитаха да възстановят влиянието си чрез американско-китайска среща на върха във Вашингтон.
"Това, от което Африка се нуждае, е солидарност и сътрудничество, а не блоково противопоставяне. Никой няма право да принуждава африканските държави да вземат страна", каза Цин.
Председателят на Комисията на АС заяви, че "Африка отказва да бъде разглеждана като арена на надпревара за влияние. Отворени сме за сътрудничество с всеки, но нашите принципи, нашите приоритети и нашите интереси трябва да бъдат зачитани. Сътрудничеството, което имаме с Китай, се гради именно на тези начала."