Завършва изпълнението на проект „Християнското наследство в културния коридор Русе-Гюргево“, имащ за цел възстановяване на три църкви - паметници на културата и осигуряване на възможност за включването им в туристически маршрути и достъпа на посетители до тяхната архитектурна и художествена стойност. Това съобщи ръководителят на проекта Светлин Симеонов.
Идеята за проекта е отпреди няколко години, когато Русенският митрополит Наум постави проблема с пропадането на храм „Света Петка“ заради льосовата почва. „Имаше опасност в един момент църквата да се срути. Създаваха се конструктивни напрежения по купола на църквата. Беше се стигнало до там каменни парчета да се пръскат и да падат от покрива“, обясни един от участниците в него - Петьо Тодоров.
Общата стойност на проекта е 1 499 991,21 евро, от които 1 274 992,51 евро са безвъзмездно финансиране от ЕС. Партньорите по проекта - русенските църкви „Света Петка“ и „Свети Георги“ и Община Ведя, окръг Гюргево, стопанисваща тамошната църква „Свети Пантелеймон“, представиха вчера резултатите от проекта пред журналисти.
Най-голяма част от средствата са изразходвани за цялостното реставриране на два русенски православни храма. 1,4 милиона лева са били нужни за цялостното конструктивно укрепване на храма „Света Петка“, както и за реставрация на стенописите и иконостаса. Благодарение на финансирането е осигурен и достъп на хора с увреждания в църквата, а подът и оградата са напълно подменени. В двора на църквата пък е изграден туристически експозиционен център, в който са представени над 100 различни църковни артефакта от трансграничния район Русе-Гюргево. Част от центъра представлява параклис, който ще носи името „Свети Иван Рилски“.
С още около 330 000 лева е извършена реставрация на стенописите в църквата „Свети Георги“, както и цялостен ремонт на покрива на храма. Предприети са  действия и по укрепването на църквата. С други близо 800 000 лева е извършена реставрация на храма в община Ведя, окръг Гюргево. 
Църква „Света Петка“ е изградена като копие на Кръглата църква (Златната църква) в старата българска столица Преслав. Именувана е на последната скална църква по Русенското Поломие.
Църква „Свети Георги“ е изографисана от професор Николай Кожухаров и художника Цанко Василев. Храмът пази частица от мощите на светеца.
Стенописите в Църква „Свети Пантелеймон“ са дело на известния румънски художник Георге Татареску - пионер на неокласицизма в художествената живопис в Румъния.
В рамките на проекта е разработена стратегия за общо съхранение и използване на културното, религиозно и историческо наследство като основа за устойчиво развитие на културния и религиозен туризъм в трансграничния район Русе-Гюргево.
Изготвени са три интегрирани туристически продукта за културен и религиозен туризъм в трансграничния регион Русе-Гюргево с еднодневни и двудневни маршрути, като в тях са включени като туристически обекти трите реставрирани по проекта храма - „Християнското културно наследство в духовното пространство Русе-Гюргево“, „По следите на общите светци, закрилящи българи и румънци“ и „История и цивилизация в културния коридор Русе-Гюргево“ - еднодневен и двудневен маршрут.
За да се гарантира устойчивостта и надграждането на постигнатите по проекта резултати е създадена неформална мрежа на заинтересованите страни за устойчиво развитие на културен и религиозен/поклоннически туризъм в трансграничния регион Русе-Гюргево. През декември миналата година са организирани два двудневни тура за представяне на разработените по проекта три туристически продукта пред туроператури и други заинтересовани страни.