Български кулинарни съкровища ще бъдат представени в предстояща изложба „Кулинарното наследство на България“ в Регионалния исторически музей в Русе. Тя беше договорена от директора на музея проф. Николай Ненов с известния колекционер на книги, списания, вестници и каталози с готварски рецепти от Габрово Марин Лесев.
Марин Лесев събира своята колекция в продължение на 30 години. Притежава над 8000 печатни издания - книги, вестници, кутии с рецепти, брошури и ръкописни тетрадки с рецепти, като всички от тях са от българската кухня. Най-старият екземпляр на книга е на повече от век - от 1921 година, а още по-назад - в 1900 година - се връща тетрадка с ръкописни рецепти.
Сред притежаваните от него ценни издания има такива, които не се откриват в библиотеките. Освен десетките други ръкописни сборници с рецепти от началото на ХХ век в сбирката присъстват и характерни предмети от кухнята.
Изложбата е планирана за февруари, когато ще се представят и няколко фототипно издадени книги с тяхното оригинално съдържание от първата половина на ХХ век.
„Специално за русенци г-н Лесев ще поднесе изненади по темата за местен традиционен сладкиш“, казват от музея.
Зад този интригуващ анонс най-вероятно стои тортата „Гараш“, за която на страниците на „Утро“ се разви сериозна дискусия, след която музеят й посвети специална кръгла маса.