Точно 50 декларации са подадени в първия ден за деклариране на доходи от 2022 година в офиса на НАП в Русе, съобщиха от приходната агенция. Това е почти два пъти повече от старта на данъчната кампания през миналата година и 6 пъти повече от декларациите през 2021 година. Двойно повече са и изпратените по електронен път с ПИК от агенцията и с електронен подпис 33 декларации, спрямо приетите вчера от служителите в офиса 17 хартиени формуляра.
През март НАП ще предостави в Портала за е-услуги: https://portal.nra.bg/ предварително попълнена годишна декларация за облагане на доходите на физически лица, в която автоматично ще бъдат заредени данните, предоставени от работодателя или платеца на дохода. Освен това агенцията предоставя възможност и за изтегляне на декларация с баркод, която включва автоматична проверка за грешки и може да бъде изпратена по електронен път или на хартиен носител. Хората, избрали да не чакат до март, ще трябва да попълнят декларацията си сами.
Физическите лица трябва да декларират получените през миналата година доходи от 10 януари до 2 май. За едноличните търговци и земеделските стопани, избрали данъчно облагане по чл. 50 от ЗДДФЛ, крайният срок е 30 юни 2023 г., като за тях данъчната кампания започва на 1 март.