Да се облекчат съществено условията за настаняване в социални жилища в Русе предлага на общинските съветници кметът Пенчо Милков. Досега в тях можеха да живеят хора, които имат доход на член от семейството/домакинството под размера на линията за бедност за страната. За 2022 година тя беше 413 лева,  а за 2023-а е 504 лева. Поради нивата на инфлацията през 2021 и 2022 година и увеличението на доходите голяма част от кандидатстващите за ползване на услугата не отговарят на това изискване. Затова се предлага занапред в тези жилища да се допускат лица с доходи на член на домакинството в размер под минималната работна заплата, която 1 януари е 780 лева.  
Социалните жилища са предназначени за уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението, както и други групи в неравностойно положение на територията на община Русе, които ще се настаняват в изградения с европейско финансиране блок на ул. „Белмекен“ в квартал „Родина 3“. Сградата разполага с 9 свободни апартамента - 5 двустайни, от които един е за хора с увреждания, 3 тристайни за хора с увреждания и 1 едностаен.
Миналата година са подадени 65 заявления за ползване на услугата. Удовлетворените са 23, 5 са в списъка на чакащите домакинства, а останалите 37 не отговарят на условията за доход.