Барселона победи Манчестър Сити с 2:1 в двуостър мач-реванш от осминафиналите на Шампионската Лига, който се игра на стадион "Ноу Камп". Така каталунците продължават напред с общ резултат 4:1.
Момчетата на Тата Мартино надиграха своя съперник през първата част тази вечер, но бяха ощетени от съдията Стефан Ланоа. Той първо не отсъди дузпа срещу Меси, а после отмени редовен гол на Неймар.
Веднага след почивката Меси нацели гредата, след което последва силен натиск на тима от Манчестър. Ентусиазмът на англичаните обаче бе охладен от направилия много силен мач Лео Меси, който реализира технично след подаване на Сеск Фабрегас.
Към края на мача реферът не уважи претенциите на Сити за дузпа, след съприкосновението между Пике и Джеко в наказателното поле на испанците. При бурните протести на гостите Сабалета получи втори жълт картон и бе изгонен. В 89-тата минута Компани все пак изравни резултата, но секунди след това Алвеш вкара победния гол за своя отбор, получавайки подаване от Иниеста.
Англичаните започнаха мача доста агресивно и в началото Барселона трябваше да се отбранява, като дори Лео Меси трябваше да се връща назад, за да помага на бранителите. Първият удар бе отправен от Шави, но халфът на каталунците прати кълбото в трибуните.
Домакините имаха кратки претенции за дузпа при една доста спорна ситуация, когато Меси падна в наказателното поле след сблъсък с Лескът. Реферът Стефан Ланоа обаче даде знак играта да продължи, въпреки закъснялата и твърда намеса на последния.
След това четирикратният носител на Златната топка направи за смях защитата на Сити, слаломирайки между Туре, Лескът и Коларов, но теренът не стигна на аржентинеца, за да преодолее и вратаря Харт.
"Гражданите" отговориха с остро центриране от място на Коларов и Джеймс Милнър засече от трудна позиция в пеналта. За негово съжаление топката мина на няколко метра от десния страничен стълб.
Бе изминал четвърт час игра, когато Фабрегас изведе Алба по лявото крило. Бекът пусна към останалия на празна врата Неймар и кариоката вкара топката в мрежата. Съдийската бригада обаче не зачете попадението, взимайки грешно решение да отсъди засада на Алба.
В продължителен период от първата част Барса изнесе играта изцяло в половината на своя опонент, който се отбраняваше и с цената на няколко жълти картона. При една от редките възможности на гостите Давид Силва шутира безопасно над напречната греда.
Веднага след това Неймар си свали с глава насочената към него дълга топка и преодоля с лекота подхлъзналия се Коларов. Бразилецът навлезе в наказателното поле и стреля в близкия ъгъл, но Харт изби. При последвалия корнер Меси чукна към Шави, но отново стражът на гостуващия тим бе на висота, отразявайки удара от движение на халфа.
Британският тим отново погледна в предни позиции. Яя Туре подаде към Давид Силва, който върна разкошно с пета във въздуха към Самир Насри. Французинът отправи точен, но сравнително слаб удар и Виктор Валдес успокои ситуацията.
В последната минута на първата част меси отново навърза няколко футболисти на съперника, разходи се между тях и намери Неймар. Джо Харт скъси ъгъла на южноамериканеца, но нападателят го финтира и стреля към опразнената врата, където Фернандиньо изчисти пред голлинията с глава.
Британският тим излезе мобилизиран за началото на втората част и появилият се като смяна Един Джеко пробва рефлексите на Валдес, който внимаваше.
В 51-та минута Барса контраатакува и Лео меси отново скри топката на Джолиън Лескът, който го ескортираше в продължение на няколко метра. Меси се освободи, нагласи топката на левия си крак и стреля, но нацели лявата греда!
Само няколко секунди по-късно Сити можеше да накаже пропуска на своя противник. Коларов сложи топката на главата на Джеко, който нанесе плътен и много прецизен удар. Валдес все пак успя да избие с върха на пръстите си, спасявайки сигурно попадение.
Най-големият пропуск за Сити до този момент обаче бе дело на Пабло Сабалета. Останал напълно непокрит в наказателното поле, аржентинецът би с левия крак, но не успя да уцели опразнената врата, като топката прелетя на метър покрай целта.
Постепенно англичаните се активизираха и започнаха да "плетат" чудесни атаки, които объркваха защитния вал на "блаугранас". Здравата преса на гостите накара Барса да приеме играта в своята половина, което бе доста изненадващо на фона на показаното преди почивката.
Самир Насри опропасти продължителна атака на своите с много неточен шут от воле, а малко по-късно пред вратата на "гражданите" Лео Меси би покрай дясната греда.
В 67-та минута Барселона охлади ентусиазма на противника си, когато най-добрият на терена Лео Меси получи пас от Фабрегас, мина покрай най-слабия на терена Лескът и копна технично покрай безпомощния Харт.
Барса се опита да забие кинжала още по-дълбоко в сърцето на грохналия си противник и да го прекърши напълно, но след хубавото подаване на Меси вратаря на гостите изби тупалката на Шави от 23 метра.
В 78-та минута се стигна до още един дискусионен момент, този път в наказателното поле на домакините. Джеко финтира Пике, след което защитникът закачи босненския нападател. Футболистите на Сити поискаха дузпа, но реферът замълча. При бурните протести Пабло Сабалета получи втори жълт картон и бе изгонен.
Пет минути преди края на редовното време Меси подаде вляво към Фабрегас, който заложи на силен удар от движение с левачката, но Джо Харт се намеси и изби в корнер.
В 89-тата минута Сити все пак успя да изравни резултата, след изпълнение на корнер. Венсан Компани дебнеше на ръба на засадата, покрита от появилия се малко преди това като смяна Серхи Роберто, засичайки на близката греда с десния крак.
В първата минута на добавеното време Андрес Иниеста получи в наказателното поле, но вместо да шутира, върна назад към Дани Алвеш. Бекът имаше достатъчно време да си спре и да вкара топката в мрежата на противника.

Барселона - Манчестър Сити  2:1
1:0  Лионел Меси - 67'
1:1  Венсан Компани - 89
2:1  Дани Алвеш - 91'

Червен картон (втори жълт): Сабалета (Сити) - 79'

Барселона:  Валдес, Масчерано, Пике, Алвеш, Алба, Бускетс, Шави, Иниеста, Фабрегас (Роберто - 87'), Неймар (Алексис Санчес - 80'), Меси
Манчестър Сити:  Харт, Компани, Лескът, Коларов, Сабалета, Милнър, Фернандиньо, Яя Туре, Насри (Навас - 75'), Силва (Негредо - 72'), Агуеро (Джеко - 46')