Борислав Михайлов е седмият победител в класацията на русенската библиотека, оставил своя отпечатък на Алеята на четящите деца на град Русе. 
Състезанието набира скорост от 2016 година и се провежда в две категории - „От 0 години до 1 клас“ и „От т клас до 14 години“. Тържественото обявяване на резултатите от класацията в началото на календарната година вече е традиция и очаквано събитие за всички малки читатели на русенската библиотека. Церемонията се проведе вчера в Библиотечко.
За 2022 година в категория „От 0 години до 1 клас“ първенец, както и миналата година, е Никол Цанкова, на 5 години. На първо място в категория „От 1 клас до 14 години“ и нодител на званието Най-четящо дете на град Русе за 2022 година е 10-годишният Борислав Михайлов. Той получи наградата си от Моника Станоева - Най-четящото дете за 2018 година.
Поощрителни награди „Нито ден без книга“ заслужиха Любомира Янкова и Давид Петков.
Усмивки предизвика с присъствието си на церемонията 
най-мъничкият читател на библиотеката за 2022 година - бебето Зорница Иванова
Тя е родена на 5 миналата година, а първата й читателска карта е издадена, когато е била само на 13 дни! Нейната сестричка Василена Иванова също получи поощрителна награда.
За всички деца имаше грамота и подаръци от библиотеката и книжарници „Хермес“ и „АБВ“.  
За трети път беше присъдена наградата „Най-четящо семейство“. Спечели я семейство Тиханови - Бистра, Цветан, Добрин и Калина. Фамилия Тиханови също получи грамота и подаръци от библиотеката и книжарници „Хермес“ и „АБВ“. 
Тази година бяха отличени и 
две детски учителки, с които Библиотечко е работил най-много
и заради инициативност и отговорно отношение при възпитаването на най-малките в интерес и желание за четене. Това са Валя Черганска от детска градина „Слънце“, филиал „Доростол“ и Елена Кирова детска градина „Радост“, 4-та група „Детелина“.
Наградите на библиотеката бяха връчени от директора Теодора Евтимова, която поздрави първенците и им пожела още много интересни и полезни срещи с книгите в русенската библиотека. Тя използва случая да каже няколко думи за изминалата година. Теодора Евтимова сподели, че е особено горда с резултатите от огромния труд на библиотечните специалисти, които през декември приключиха ретроконверсията на книжния фонд. Русенската библиотека единствена може да се похвали с изцяло разкрит фонд в електронния си каталог. Потребителите вече могат да открият по всяко време търсената от тях книга.
През 2022 година в библиотеката бяха регистрирани 8272 читатели, от които 4510 под 14 години
За първи път прага на библиотеката прекрачиха 3589 читатели
в това число 2431 деца и младежи до 14 години. Посещенията бяха 68 747, а заетата литература -128 833 заглавия.
Най-възрастен читател е Маргарита Пейчева на 92 години. След нея е Димитър Топалов - на 90 години.
Най-четящият читател от отдел „Заемна“ за възрастни за 2022 година е Деница Петрова - дългогодишен читател с интереси в областта на правото, изкуството и хуманитаристиката. Деница има читателска карта от шестгодишна. Тя също получи грамота и награда на церемонията. 
През 2022 година са организирани и осъществени 323 културни събития, от които 30 изложби, 193 срещи и 64 други прояви. 157 от всички събития са за деца. През годината инициативите в културния институт са били посетени или гледани от 22 900 души (посетители в библиотеката: 13 184, онлайн посещения: 17 995, в Детски отдел - 6118).
И още малко статистика:
миналата година изданията на библиотеката, в т.ч. електронни, са 8, разработени и изнесени са 14 доклади и презентации, подготвени 3722 материала за медии. Участията в ТВ и радиопредавания са 93. 
Библиотеката работи като бенефициент или партньор по 9 проекта, а два са особено важни за дейността на институцията. С проведения Втори литературен фестивал „Писмените съкровища на Долен Дунав“ през октомври беше надграден реализирания миналата година проект „Писмените съкровища на Долен Дунав“, финансиран по програма за трансгранично сътрудничество Интеррег Румъния-Българи, по който партньори бяха фондация „Глобални библиотеки - България“; Окръжна библиотека „Александру и Аристиа Аман“ в Крайова и Регионална библиотека „Любен Каравелов“-Русе. Форумът се фокусира върху литературното наследство на Русе, с поглед към младата публика. Вторият литературен фестивал се осъществи с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма Възстановяване и развитие на регионални и общински културни институти.
Регионална библиотека „Любен Каравелов“ в Русе е
единствената библиотека в България, спечелила финансиране по програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“
с приоритетна ос „Подобрено управление на културното наследство“, Подрезултат 1.1. „Културно наследство, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021. В продължение на две години ще бъде реализиран проект „Новатори в културното предприемачество и нови възможности за култура и изкуство в ревитализирана многофункционална зала на обществена библиотека“. Отпуснатата безвъзмездна финансова помощ по програмата е на стойност 397,269,97 евро или 776 992,53 лева. Партньори по проекта са сдружение „Център Динамика“ и сдружение „Българска асоциация на независимите художници аниматори - Пройко Пройков“.
В средата на март стартираха безплатните курсове по български език за украински бежанци. Русенската библиотека беше 
първата и единствена библиотека в страната с подобна инициатива
която се осъществи с помощта на доброволците преподаватели Анджела Авакян - педагог, начален учител - за децата и Владимира Велинова - специалист, завършил руска филология - за възрастните.
Пълният текст на отчета ще бъде качен в сайта на библиотеката.
В края на тържеството, по традиция, най-четящото дете за 2022 година Борислав Михайлов остави и своя отпечатък за Алеята на четящите деца на град Русе.
Журналисти и гости бяха приятно изненадани от поздрава на фолклорна група от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“.
Събитието беше излъчено онлайн на фейсбук страниците на библиотеката.