Три денонощия с превишения на среднонедонощната норма (СДН) на фини прахови частици 10 микрона (ФПЧ10) е регистрирала през декември станцията за мониторинг на качеството на атмосферния въздух в квартал „Възраждане“, съобщи РИОСВ. Те се дължат на използването на твърди горива за отопление в битовия сектор, съчетано с неблагоприятните климатични условия в края на месеца - високо атмосферно налягане, безветрие и наличие на мъгла. Нивата на останалите атмосферни замърсители се запазват трайно ниски, поясни екоинспекцията. 
Спазени са законовите изисквания за  средногодишната норма (СГК) за ФПЧ10 за гр. Русе. През последните години средногодишната концентрация е под заложената норма от 40 милиграма на кубичен метър. През 2022-а е било 38,4 мг/м3.
Не така стоят нещата с броя на дните със замърсяване на въздуха с ФПЧ10 над средноденонощната норма през миналата година. При изискване те да са до 35, са отчетени почти двойно повече - 67.
Предстои по специална методика, разработена през миналата година, да се верифицират данните, като превишенията на годишна база ще се намалят с тези, които се дължат на трансграничен пренос на пустинен прах. Така например, през 2021 година, при отчетени 28 дни с превишение на СДН на ФПЧ10, след корекция на дните с пренос на пустинен прах (5 дни за град Русе) те са приспаднати и верифицираният брой с превишения за годината е бил 23 дни.
В края на миналата година експертите на РИОСВ-Русе извършиха проверка на община Русе за спазване на заложените мерки в Общинската програма за качество на атмосферния въздух 2021-2026 г. Предстои анализ на изпълнението им през 2022 г.