Окръжният съд в Русе осъди 18-годишния Джан Махмуд на година затвор. Ученикът от Спортното училище бе обвинен още като непълнолетен за шест престъпления срещу негови връстници - нанасяне на две леки телесни повреди по хулигански подбуди, принуда, грабеж, изнудване и нанасяне на средна телесна повреда, както и хулиганство, се призна за виновен. Той сключи споразумение с прокуратурата, което бе одобрено днес от съда. Реално Махмуд ще лежи малко по-малко от 10 месеца, тъй като ще му се приспаднат дните в ареста, където той се намираше от 2 ноември.
За случая стана ясно в началото на ноември миналата година, когато в социалните мрежи бе публикуван видеоклип с кадри с насилие. На един от пострадалите 17-годишният по време на престъплението Махмуд е извършил грабеж, принудил го е да заложи телефона си в заложна къща, а парите - 600 лева, да му даде, за да покрие заем към друг човек.
Това доведе и до събиране на група младежи пред дома на ученика.
„Тук съм, за да видя със собствените си очи, да съм сигурен в това, че Джан ще получи заслуженото си и ще мога най-сетна да отдъхна. Съдът ще реши какво ще се случи с него. Наистина се надявам това да е урок, защото не може всеки да прави каквото си иска, без да е наказан“, каза преди началото на съдебното заседание Иво Банев. Точно клипът с това как той е бит и унижаван отприщи гнева срещу побойника, който вчера не отрони нито дума нито в съдебната зала, нито извън  нея, въпреки настойчивите журналистически опити да се чуе мнението му.
Шестте престъпления са извършени за период от около шест месеца.
Прокурор Пламен Петков обясни, че са защитени максимално интересите на пострадалите. Имуществените щети са възстановени. Отделно, потърпевшите могат да предявят граждански иск за претърпените неимуществени вреди.
Младежът е осъден и на обществено порицание. Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване.
След заседанието пресцентърът на съда даде подробности за извършените преспъпления.
Те са извършени в периода 10.04.-26.10.2022 г., когато Д.М. /името на осъдения е посочено с инициали от пресцентъра - б.р./ все още е бил непълнолетен. Въпреки това, е разбирал свойството и значението на деянията и е можел да ръководи постъпките си. Съгласно споразумението, се е признал за виновен в това, че:
1. На 10.04.2022 г. в гр. Русе като непълнолетен, но разбиращ свойството и значението на деянията си и можещ да ръководи постъпките си причинил другиму - на И. Б. лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка и страдание, без разстройство на здравето, резултат от зачервяване на лява ушна мида, кръвонасядане в лява слепоочна област, оток и кръвонасядане на главата, кръвонасядания на двете бедра, като телесната повреда е причинена по хулигански подбуди.
2. На 10.04.2022 г. в гр. Русе като непълнолетен, но разбиращ свойството и значението на деянията си и можещ да ръководи постъпките си, принудил другиго И. Б. да извърши нещо противно на волята му  - да остане клекнал на земята в краката му и да му целуне обувките, като употребил за това сила и заплашване
3. На 25.04.2022 г. в гр. Русе като непълнолетен, но разбиращ свойството и значението на деянията си и можещ да ръководи постъпките си причинил другиму - на Д. М. лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка и страдание, без разстройство на здравето, резултат от оток на лява скула, кръвонасядане в областта на ляво око, кръвонасядания на гърба и охлузване или рана в лява кръстна област, като телесната повреда е причинена по хулигански подбуди.
4. На 25.04.2022 г. в гр. Русе като непълнолетен, но разбиращ свойството и значението на деянията си и можещ да ръководи постъпките си, извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото - след края на нанесения побой над Д. М. на обществено място и в присъствието на други хора, го заснел с мобилен телефон повален на земята, плюел го и демонстративно го показал в това състояние по видео-чат на момиче, с което е бил в близки отношения - С. С., като деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост.
5. На 26.10.2022 г. в гр. Русе, като непълнолетен, но разбиращ свойството и значението на деянията си и можещ да ръководи постъпките си, отнел чужда движима вещ - ръчен часовник „Casio G-Shock“ на стойност 150 лева от владението на Я. П. с намерение противозаконно да я присвои, като употребил за това сила и заплашване.
6. На 26.10.2022 г. в гр. Русе, като непълнолетен, но разбиращ свойството и значението на деянията си и можещ да ръководи постъпките си с цел да набави за другиго имотна облага Ц за Н. М. принудил Я. П. чрез сила и заплашване да извърши нещо противно на волята му - да заложи в заложна къща „Монарх“ в гр. Русе - мобилен телефонен апарат Apple, модел Iphone 14 pro 1 TR и да му предаде получената от залога сума пари, в размер на 600 лева и с това му причинил имотна вреда в размер на 600 лева, като изнудването е придружено с причиняване на лека телесна повреда, изразяваща се в разстройство на здравето, извън случаите по чл. 128 и чл. 129 от НК, резултат от: Подкожна колекция от кръв и охлузвания в дясна челно-теменна област на главата. Кръвонасядане на челото. Оток, кръвонасядания и охлузвания на лява ушна мида. Охлузване в областта зад лява ушна мида. Кръвонасядане на дясна ушна мида. Кръвонасядане и повърхностно нараняване на лигавицата на долната устна. Охлузвания на брадичката и шията. Счупване на шесто ребро в ляво. Кръвонасядания на гръдния кош и поясната област. Луксация (изкълчване) на дясна акромиоклавикуларна става - тип I, довела до временно затрудняване на движенията на дясна раменна става (за срок по-малък от 30 дни). Кръвонасядания на ляво рамо, лява мишница и лява предмишница. Охлузвания на лява лакетна става и лява гривнена става. Кръвонасядане и охлузване на дясна мишница. Охлузвания на дясна лакетна става и дясна предмишница. Охлузване на дясна предкитка. Кръвонасядания и охлузвания на дясно бедро. Охлузвания на дясно коляно. Кръвонасядания в лява тазобедрена област. Охлузвания и кръвонасядания на ляво бедро. Охлузване на лява подбедрица, като изнудването е извършено при условията на чл. 213а, ал. 2, т. 2 НК.
Максималното наказание, предвидено от законодателя за най-тежкото от тези престъпления, е лишаване от свобода до три години.
За всяко от деянията са договорени отделни наказания, които съгласно закона са групирани и обвиняемият прие да изтърпи едно общо - най-тежкото от тях, а именно лишаване от свобода за срок от 1 година при първоначален общ режим и обществено порицание, което да се изпълни чрез прочитане на съдебния акт по Общинско Радио-Русе. При изпълнение на първото наказание е приспаднато времето, през което Д. М. е бил задържан, считано от 02.11.2022 г., като един ден задържане се зачита за един ден лишаване от свобода. Обвиняемият следва да заплати и направените по досъдебното производство разноски в размер на 1372,05 лева.
Окръжен съд-Русе счете, че договорените от страните вид и размер наказания дават необходимата обществена оценка и отговор на реализираните деяния. Независимо от това, че Д.М. е бил непълнолетен и е била налице възможността за отлагане изтърпяването на наказанието за изпитателен срок, правилно е преценено, че така не биха се постигнали целите на наказанието. Според съда, със споразумението се удовлетворява достатъчно целта да се поправи и превъзпита обвиняемият занапред, а в голяма степен и генералната превенция по отношение на всички останали членове на обществото запознати подробно с настоящите деяния, предвид факта, че настоящото производство и съответните събития са придобили доста голям обществен отзвук.