Сериозен е проблемът със състоянието на речните корита в Русенско. Има участъци, които са занемарени с годините и се нуждаят от почистване, за да има проводимост и да не се допуска разлив. Това съобщи началникът на областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Димитър Павлов по време на състоялото се в Русе заседание на Българо-румънската земеделска работна група.
По думите му паднали през зимата дървета и клони в реките и ерозията на почвата оказват влияние върху проводимостта на речното корито.
Павлов каза още, че в началото на април предстои проверка на единайсетте язовира в областта. Към момента няма опасност, тъй като нивото в двата най-големи водоема - „Баниска“ и „Бойка“, е под 60 процента от обема им. Те имат достатъчно свободен капацитет за очакваното пълноводие на реките, както и при валежи.
Павлов припомни, че превантивната защита от наводнение е ангажимент на собствениците на водоемите. Ще се проверяват и дигите по Дунава, както и по вътрешните реки, чиято обща дължина е над 130 км.
Голяма част от тях се поддържат от базирания в Русе клон на „Напоителни системи“. Главният инженер на предприятието Илиян Димов заяви, че общото състояние на дигите е задоволително. Дунавските диги обаче са обрасли с храстовидна и дървесна растителност, която периодично се налага да се чисти.
„Трябва сериозно почистване, като преди 25-30 години, тъй като еднократното почистване не върши работа“, заяви Димов.
Той обясни, че за това са нужни милиони лева, като постоянно се подават искания, но в последните няколко години средства не са отпускани.