Всички ключови позиции на местната власт в Русе вчера смениха титулярите си и макар само за един ден се сбъдна мечтата на мнозина млади хора да поемат управлението в свои ръце. Това се случи в рамките на инициативата „Мениджър за един ден“, организирана по традиция от „Джуниър Ачийвмънд България“. В нея се включиха гимназистите от СОУ за европейски езици, ПГ по икономика и Математическата гимназия.
Корабът на властта поведе бъдещият капитан далечно плаване Кристиян Пенев от Математическата, който седна на стола на областния управител Венцислав Калчев. До него плътно бяха заместничките му от Икономическата Елица Хинчева и Лиляна Маринова. Функциите на главен секретар пое Весела Христова, а за връзките с обществеността се погрижи Ана Михова от „Баба Тонка“. И петимата се включиха в заседанието на Българо-румънската земеделска работна група, която обсъди безопасността на дигите и язовирите в долното течение на река Дунав.
Само етаж по-долу, в общинската администрация, на кметския стол седнаха трима ученици - Палмина Дачева от Европейското училище, Бетина Благовестова от Икономическата гимназия и Вероника Димитрова от Математическата. Титулярът Пламен Стоилов представи пред участниците в инициативата по-важните проекти, осъществени досега и предстоящи в Русе през тази година. Своите работни места отстъпиха временно на младежите и зам.-кметовете, шефовете на здравната, културната, европейската и просветната дирекция, Доходното здание и Радио Русе.
Първия си комплект данъчни декларации получиха ученици от трите училища, които като бъдещи мениджъри се запознаха с работата в русенския офис на НАП.
За първи път в инициативата се включи и Областният информационен център, където ученикът от Европейските езици Тодор Тодоров отмени управителя Камелия Златанова.