Президенти на клубове и лично биг босът на БФС Борислав Михайлов скочиха вчера срещу намерението на депутати за ограничаване и дори за премахване на рекламата на букмейкърски къщи върху екипите на играчите. Ако тази идея мине, 2/3 от клубовете са обречени, изчисли шефът на „Славия“ Венцеслав Стефанов. 
Във „въстанието“ с декларация се включи и ръководството на Професионалната футболна лига. 
И да искаме, и да не искаме, трябва да признаем, че хазартният бизнес у нас помага на спорта и буквално държи над водата много от родните клубове. 
Управата на „Дунав“ признава чистосърдечно, че приходите, които получава от „Уинбет“, са жизненоважна подкрепа. И хвали букмейкъра, че е абсолютно точен и коректен в изпълнението на подписаните договори. При това „Уинбет“ бе рамо на клуба още от времето, когато представителният отбор играеше в забравената от Бога и БФС Трета лига. 
Нямаме представа какво е цифровото изражение на тази помощ, но е факт, че представители на букмейкъра идваха преди няколко месеца в Русе, за да потвърдят безусловното си партньорство.
Да, залповете от реклама на хазарт по телевизиите идват в повече, но може да се помисли за изместването й в подходящи часове. Иначе няма нищо лошо, че логото на еди-коя си фирма стои върху екипите на играчите. 
А и ако перифразираме Христо Стоичков, който иска играе /залага/, който не иска - не играе. 
По-важният въпрос е какво ще предложи държавата, ако удари букмейкърите. Ще окаже ли  алтернативна подкрепа? Ще тръгне ли по стъпките на Унгария, която наля колосални държавни пари във футбола и в изграждане на стадиони? С форинти от Будапеща дори бе вдигнат стадион в населения с унгарци румънски град Свети Георги.
Не, нашата държава няма да направи нищо. 
Примерът е от вчера, когато стана ясно, че спортното министерство ще изиска от ЦСКА да продължава да плаща наем по ползване на базите в Панчарево и на „Българска армия“. Там, където държавата не е забила един гвоздей, а различни ДчервениУ шефове през годините са инвестирали милиони. Нагло е!
А какво ще направи „бунтарят“ Борислав Михайлов? Преди поредния конгрес ще хвърли за пореден път по някоя топка и екипче по клубовете и толкоз. За да удължат царуването му. 
Преди дни излезе новина, че БФС одрусал само през есента клубовете с глоби за близо 100 000 лева. Михайлов и хората му упражняват само действието „прибиране“, но нямат намерение да извадят и една стотинка. Тъй де, как ще се издържа този верен апарат!
Щом Михайлов е толкова грижовен ръководител, да излезе с програма и да каже: „Ще намерим алтернативи на букмейкърите!“.
Но няма да го направи. Само ще хленчи и ще разказва в гръмки декларации кое е справедливо.
Така неизбежно възниква въпросът кое в крайна сметка е по-малкото зло - хазартната реклама в спорта, или отсъствието й, водещо до фалита на куп отбори.
То е ясно и на децата, че футболните клубове у нас ще изпокапят като круши без помощта на букмейкърите. И от 16 отбора в елита ще останат 4-5, пък за Втора лига не ни се мисли. 
Една Англия с нейната пребогата Висша лига не си позволява да посегне на този тип спонсори и дори ги поощрява. Става дума не за десетки хиляди левове, а за милиарди паунди!
Ето защо ще е адски глупаво, ако в бедната спортна България се тръгне по друг път. Ще се събори футболната къща, колкото и кусури да има тя, за да се построи колиба.