Общо 56 русенци без дом, многодетни родители и самотни майки с деца с увреждания, живеят в модерни социални жилища в Русе. Четириетажната сграда с 28 апартамента на ул. „Белмекен“ в квартал „Родина“ 3 е построена по европроект „Изграждане на социални жилища за настаняване на лица от малцинствени групи от населението и социално слаби лица, които не могат да се ползват от условията на жилищното настаняване на Община Русе“, финансиран по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 година. Стойността му е 1,9 млн. лева, обясни Таня Тодорова - началник на общинския отдел „Образование, спорт и младежки дейности“ в Русе.
Всяко от жилищата разполага със самостоятелен санитарен възел, а някои от тях и с тераса. Има осигурени мебели, легла, както и кухненско обзавеждане - готварска печка, хладилник. Отоплението и горещата вода се осигуряват от три източника - газ, ток и собствена соларна система, чиято цел е да намали разходите за електричество.
Задължително условие е потребителите на услугата да нямат собствено движимо или недвижимо имущество и да имат доход на член от семейството под размера на линията за бедност за страната, определен с акт на Министерския съвет, месечно през последните дванадесет месеца, както и настоящ адрес - минимум една година на територията на община Русе. Те трябва да бъдат мотивирани също да започнат работа или вече да работят на територията на община Русе.
Идеята на услугата „Социални жилища“ е освен да осигури подслон и нормални условия за живот на преференциални цени за уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението, но и достъп до здравни услуги и до пазара на трудаа
За целта Община Русе работи и по европроект „Интегрирани мерки за социално и образователно включване на уязвими групи на територията на Община Русе“ по оперативните програми „Развитие на човешките ресурси“ и „Наука, образование и интелигентен растеж“, който подпомага предоставянето на интегрирани услуги - социално и образователно включване и достъп до здравни грижи. Той е на стойност 371 444,86 лева и е със срок до края на юни идната година, обясни Радостина Пейкова - началник на общинския отдел „Здравни дейности“.
Настанените потребители заплащат месечна такса в размер на 20 лева на член от семейството, както и консумираните комунални разходи. Договорите с одобрените потребители се сключват за година, като има възможност за увеличаване на периода, но за не повече от три години.
Първото семейство е настанено в края на миналата година. Досега през „Социалните жилища“ са преминали общо 20 семейства, общо 77 лица. Шест семейства са напуснали, след като са намерили жилище и работа чрез оказаната подкрепа по проекта. Тодорова обяснява, че не са имали сериозни проблеми с настанените семейства, част от които са от малцинствата.
В модерната жилища сграда има все още свободни апартаменти, като Общината набира кандидати за тях. По думите на Тодорова част от живеещите вече имат и работа, което е едно от условията, а децата им посещават детски и учебни заведения. Петима души работят като санитари и общи работници в Университетската болница „Канев“, която е партньор по проекта. Има и майки, които се занимават с надомна работа към неправителствена организация, която също е партньор по проекта.
Според Таня Тодорова ползите от проекта за потребителите не са малко. От една страна те получават подкрепа как да организират семейния си бюджет и да го разходват правилно, а от друга - да получат подкрепа при отглеждането и възпитанието на децата си. Общината се старае да ги мотивира, за да се интегрират.а
В проекта са включени партньори от различни неправителствени организации и институции. Много е важно, че с потребителите на услугата се работи в детски и учебни заведения. Тодорова обясни, че проектът показва посоката на тези семейства как да се реализират в обществото. По думите й вече има родители, които са трайно на работа, а децата им посещават редовно училище.
Тодорова посочва, че Русе е една от първите общини в страната, която е успяла да осъществи в срок проекта за изграждане на социални жилища.