Сватбен подарък - стъклена кана с височина 20 см, шест метални чаши и поднос, са първото дарение на Регионалния исторически музей за 2023 г., направено от д-р Димитър Чернаков, археолог в музея. Сервизът за ликьор, запазен в семейството му, е принадлежал на негова баба. Това е сватбен подарък от 40-те години на ХХ век, на който са присъствали и бойните другари на младоженеца, които са оставили имената си на гърба на подноса - Стр. Чулов, Вел. Р. Мощев, Нед. Чешмеджиев, Янко Абаджиев, подпор. К. Преславски, подпор. П. Чакалов и поручик Т. Даскалов.
Сервизът е серийно индустриално производство, вероятно изработено от алпака през 30-те г. на ХХ век в стил Ар деко. Каната е от кристално стъкло с рязана украса. Подобни изделия се продават в русенските магазини и през 40-те и са част от буржоазното всекидневие, а с тях дамите са пиели домашно приготвена вишновка.
Подносът като дар има утвърдено публично значение. При пристигането на Княз Александър Батенберг в Русе през 1879 г. му е подарен поднос с поздравителен надпис, а това е първият дар на младия княз от българския народ.