От "Продължаваме Промяната" ще върнат днес неизпълнен втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. В 10:00 часа президентът Румен Радев ще приеме на "Дондуков" 2 кандидата за министър-председател Николай Денков.
Вторият проучвателен мандат бе връчен на акад. Николай Денков на 3 януари. Още преди получаването на мандата от "Продължаваме Промяната" (ПП) заявиха, че ще го върнат изпълнен, ако парламентарно представените политически сили се обединят около приоритетни за страната цели. Бяха формулирани четири приоритета в проект на декларация. 
Още след връчването на втория проучвателен мандат от "БСП за България" заявиха, че няма да подкрепят предложения документ. На срещата по покана на "Продължаваме Промяната" се отзоваха представители на левицата, "Демократична България" и "Български възход". Кандидат-премиерът Николай Денков обяви, че проблемите са свързани най-вече с отношението към войната в Украйна и позицията на България в този конфликт, а също и с изборния процес. 
Документът, предложен от втората по големина парламентарна сила, бе отхвърлен от пленарната зала без разисквания, с 63 гласа "за", 84 "против" и 30 "въздържал се". Документа подкрепиха от ПП и "Демократична България". Против  гласуваха депутатите от ГЕРБ-СДС и "Възраждане", а от ДПС, "БСП за България" и "Български възход" се въздържаха.  
Съпредседателят на ПП Асен Василев заяви след гласуването, че ако няма поставени ясни приоритети пред България, да се предлага състав на кабинет е неразумно. Не е работа на втората политическа сила да управлява, втората политическа сила трябва да бъде силна конструктивна опозиция, добави той. Василев коментира, че неспособността на ГЕРБ-СДС да сформират кабинет и да предложат управленска визия е довела до това втората политическа сила да се налага да сформира кабинет и да предлага управленска визия. 
Първият проучвателен мандат за съставяне на правителство бе върнат изпълнен от номинирания от ГЕРБ-СДС за министър-председател проф. Николай Габровски на 12 декември, но кандидатурата му не получи необходимата подкрепа в пленарна зала. "За" неговата номинация бяха 113 депутати, "против" - 125, без "въздържал се".  
При откриването на новата парламентарна сесия повечето от политическите сили изразиха очакване правителство да се сформира именно с третия мандат. От ДПС коментираха, че това, което трябва да ангажира отговорността на всички, е третият мандат. Ние бихме го нарекли мандат на разума, стига емоции, коментира лидерът на левицата Корнелия Нинова. 
Стефан Янев, председател на "Български възход", констатира, че правителство на малцинството не би било работещо, а би било неустойчиво. 
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че е оптимист, че с третия мандат, особено ако отиде в "Демократична България", има голям шанс да се направи правителство. 
Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане", каза, че очаква президентът да не бави повече процедурата във времето, а тези, които получат третия мандат, посъветва веднага до го върнат. Той бе категоричен, че са необходими нови избори. 
"На този етап ние не можем да заявим, че искаме третия мандат, защото, пак казвам, за да го поискаме, трябва да сме сигурни, че можем да свършим работата", каза Христо Иванов, председател на ПГ "Демократична България". Според него последният мандат не е някаква награда, а тежка отговорност. По думите му това налага да се констатира "ангажираща готовност" на политическите сили за реформи, сред които е съдебната. Ако президентът реши да ни даде третия мандат, ние ще направим сериозен и задълбочен опит да излъчим именно такова управление, обобщи Иванов.