„Щях да я попитам нещо трябва ли ти от магазина. После почуках на вратата и тя каза да влизам в нейната стая. После ме уплаши с един бастун“. Това каза преди гледането на мярката му за неотклонение пред журналисти и допълни, че съжалява за стореното 18-годишният Светлин Ангелов, обвинен за убийството на 82-годишната Благовеста Аргирова в къщата й в Щръклево.
Мотивът за убийството на възрастната жена е сексуален, съобщи на брифинг окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев. Заедно с него подробности за престъплението дадоха наблюдаващият прокурор Диана Неева и зам.-директорът на ОД МВР-Русе комисар Явор Димитров.
За Ангелов се знае, че има затруднения в комуникацията, завършил е само 9 клас, част от семейството му живее в Дания, където той е работил. Има роднини и Нидерландия. В България фамилията се прибрала преди няколко месеца и през септември купила къща близо да баба Блажка, както съседите наричат с уважение жертвата. До фаталното нападение семейството на убиеца  помагало на възрастната жена и затова тя му е имала доверие. У нас младежът не е работил нищо, разчитал е на близките си.
Убийството е извършено на 1 януари между 13.30 и 17 часа в дома на жертвата. Тялото е намерено на 2 януари от сина й. Още отначало са установени следи от насилие и са започнати процесуално - следствени действия. Тъй като е нямало следи от взлом, нито изчезнали пари и вещи, кръгът на разпитваните е сведен до познатите и съседи. Разпитан е бил и 18-годишният съсед Светлин, който отрекъл да знае нещо. След изясняване на алибито на всеки един, са извикани криминални психолози от Плевен да работят с младежа. В рамките на 24-часовото му задържане по Закона за МВР е установено, че той е извършителят на тежкото престъпление.
Тъй като къщите са една до друга и е имал видимост към жената, обвиняемият издебнал, когато е сама и неговите родители ги няма, и отишъл у тях. Извършил е блудствени действия, след което я е умъртвил чрез задушаване с ръка на устата й - за да не вика. Преди да го задържат, той показал на журналисти къщата на жертвата си.
Извършен е следствен експеримент, който е доказал самопризнанията на Ангелов. Според прокуратурата той ясно е съзнавал действията си и е изразил съжаление за стореното. Ще му бъде назначена психологическа и психиатрична експертиза.
Наблюдаващият прокурор по делото Диана Неева потвърди, че младежът има беден речник, смесва и думи от датски и турски език. 
За тежкото престъпление законът предвижда от 10 до 20 години затвор.
Самият обвиняем поиска да го пуснат под домашен арест.
За същото пледира и служебният ме защитник Пламен Пантелеев, като обясни, че Светлин Ангелов е само на 18 години и постоянният арест можел да увреди психиката му. По думите му обвиняемият е съдействал на разследването, като освен неговите самопризнания нямало други доказателства.
Служебният му защитник шокира всички с твърденията на обвиняемия, че преди това на два пъти бил извършвал блудствени действия с жертвата по нейно желание. Обясненията на защитата са, че смъртта е настъпила, след като жената е паднала, счупила е ребро, което е притиснало хранопровода й, и тя се е задушила от върнатото стомашно съдържание - храна заседнала в трахеята й.
 Окръжният съд в Русе остави младежа в ареста. Той може да обжалва пред апелативните магистрати във Велико Търново. Служебният защитник обаче заяви след заседанието, че няма да обжалва наложената мярка.
Ще бъде увеличено полицейското присъствие в малките населени места в Русенско след убийството на възрастна жена, заявиха окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев и заместник-директорът на областната дирекция на МВР в Русе комисар Явор Димитров.
„Искам да уверя всички жители на малки населени места в областта, че полицията прави всичко възможно“, каза Димитров.
Той припомни, че от няколко години има мобилни полицейски екипи, които обикалят ежеседмично селата, като разговарят с жителите и кметовете по повод на престъпността.
Прокурор Георгиев обясни, че по указание на главния прокурор областната дирекция на МВР ще насочи усилията си в работата по разкриване и предотвратяване на престъпления, насочени към самотно живеещи хора в малките населени места.