С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев българската общност в Букурещ почете 175-ата годишнина от рождението на националния герой. Инициативата бе организирана от посолството на Република България в Румъния, а сред официалните гости на събитието бяха посланик Радко Влайков, областният управител на Русе Анатоли Станев, както и кметът Пенчо Милков. 
На събитието присъстваха още изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус4 Лили Ганчева, директорът на русенското училище „Христо Ботев“ Теодор Коцев, както и целия дипломатически корпус на мисията ни в Букурещ. По традиция пред паметника бяха и представители на Съюза на банатските българи в Румъния, Демократичния съюз на българите в Румъния, както и на асоциациите „Българска радост“ и „Български извори“.
Пред паметника на Ботев бе строен и почетен караул от регионалния клуб „Ангел Кънчев“ в Русе към Национално дружество „Традиция“.
По-рано 175-ата годишнина от рождението на видения български поет и революционер беше отбелязана с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Христо Ботев на сградата на едноименното училище в Русе. Сред гостите бяха областният управител Анатоли Станев и кметът Пенчо Милков.
Това бе и първата официална проява на новосформирания гвардейски ученически отряд в Русе, който застана на поетен караул.
Вчера по инициатива на българската общност в Румъния „Братство“ и нейния председател Лука Велчов се проведе обиколка по местата, където е живял, творил и мечтал Христо Ботев.