„Когато ние бяхме млади, мъж, примерно, на 26-27 години, ако не е женен, не смееше да влезе сам в кръчмата вечер, особено ако знаеше, че там е баща му!.. А момите се събираха на седянки - ама майките им - до тях: да ги пазят да не стане нещо, да няма неприлични задявки с момците. И рано гледаха да ни задомят - така младите булки веднага се залавяха с шетане и с работа на нивата...“.
Така баба Иванка, баба Йорданка, дядо Ангел и дядо Йордан в село Кошов разказваха за младостта си на дузина момичета и момчета от 11 и 12 клас в СОУ за европейски езици „Св.Константин Кирил-Философ“. Гимназистите от клуб „Отечество“ в училището, който е създаден от преподавателя по философия Сергей Димитров още през 2000 година, гостуваха на възрастните жители на селото и това бе една от етнографско-природолюбителските експедиции в календара на клуба. Всяка година те посещават по няколко емблематични места в Русенския регион, а понякога правят екскурзии и до по-далечни интересни места. След като през тази учебна година стартът на клубната дейност бе даден на средновековната крепост Червен, втората точка в програмата беше Кошов. Срещата с възрастните хора осъществихме благодарение на любезното съдействие на Лиляна Стоянова от читалището в селото, обясни Сергей Димитров.
Главната тема, която отвела гимназистите в селото, са зимните празници и ритуали в народния календар. Домакините разказали какви традиции са спазвали и спазват и до днес на Бъдни вечер, на Коледа, на тачените от всички българи Йордановден и Ивановден. Особено интересен за младежите бил разказът за Вълчите дни, които започват от 11 ноември, деня на свети Мина, и продължават 10 дни - до Въведение Богородично. През тези дни ред забрани тегнат над домакинската работа - жените не бива да работят с вълна, с остри предмети като нож, дарак, гребен, игла, тъй като остриетата приличат на вълчи зъби, а ножиците също са изключени от шетането - те пък не бива да се отварят, за да стоят  затворени челюстите на вълка. Другата интригуваща тема в разговора бил обичаят Джамал, който е характерен за Кошов и от години е признат за „живо човешко съкровище“. От 2011 г. колоритният ритуал, който кошовчани изпълняват от векове, влезе в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.
От зимните обичаи въпросите и отговорите неусетни преминали към пролетните. Как са плели сами мартенички за първия ден на Баба Марта, как моми и момци са палели огньове, за да изпълнят ритуала Гонене на змии на Благовец. Бабите и дядовците разказали за кой празник каква трапеза са подреждали, а техните млади гости били впечатлени как всички са сядали заедно на трикраките столчета около ниската синия и са ядели от една паница. Домакините изпели и няколко старинни песни, като сладкодумната баба Йордана добавила и една жетварска песен. А накрая скокнала и донесла къс домашно направена коприна, като разказала как се точи коприна от пашкули на копринени буби.
На учениците им беше много интересно, те сравняваха живота и нравите едно време със сегашните, каза Сергей Димитров. Според него експедициите на клуб „Отечество“ са изключително въздействащи - така младите хора виждат реално здравите корени на българите и това ги връща към устоите на традицията. Скоро на младежите им предстои да отидат в Писанец, Тетово и Осенец, за да научат за тамошните обичаи. Навсякъде снимаме клипове, ще ги обединим във филм и ще го покажем пред учениците и учителите в училище, каза Димитров.