Има рекорди, които са достойни за уважение.
Има рекорди като най-дълъг хотдог, най-голяма пица или най-дълбока купа с гуакамоле. Не са от най-забележителните, но пък са забавни.
Има ги обаче и онези рекорди на Гинес, които или ни разсмиват неудържимо, или ни оставят със зяпнала уста, а защо не и двете. И през 2022-ра някои хора поставиха рекорд за всякакви шантави неща като...
Господин „Глава от кенчета“
Джейми Кийтън е от Уисконсин и на вид изглежда като по-едричък кечист. Неговото умение е да си лепи чрез засмукване през кожата кенчета и чаши по лицето. Заради това си печели прозвището Canhead - „Глава от кенчета“.
Джейми споделя, че има неопределено състояние на кожата, при което тя може да засмуче всякакви обекти - чаши, чинии, лъжици и какво ли още не.
През 2016 г. Кийтън успява да си залепи 8 кенчета за по-малко от 5 секунди, но на следващата година рекордът му е подобрен от един японец.
През 2022 година той подобрява постижението, като засмуква чрез кожата си 10 кенчета за по-малко от 5 секунди.
Най-бързо намиране на цялата азбука в „азбучна супа“
Джейкъб Чандлър от Орегон обича да приготвя „азбучна супа“ - супа с фиде във формата на буквички - за своя син Брайсън.
За да го впечатли, но и да го научи да разпознава буквите, Джейкъб започва да вади буквите в азбучния им ред. Постепенно осъзнава, че го прави доста бързо и качествено и решава да изненада още повече Брайсън.
Така Чандлър става рекордьор по най-бързо вадене на буквите от английската азбука от супата - едва за 2 минути и 8 секунди.
Още по-интересното е, че след известни тренировки той успешно различава M от W, макар че буквите от фиде са доста трудни за идентифициране.
Най-дълго плаване по вода с лодка от тиква
Дюн Хенсън има нестандартна идея да отпразнува 60-ия си рождения си ден.
Той гледа тикви в Небраска и забелязва една необикновено голяма тиква. За празника Хенсън издълбава тиквата и дори и дава име - Берта. След това се спуска с нея по река Мисури и изминава 60 километра по течението, като гребе с пластмасово гребло.
Хенсън е посрещнат в град Белвю с почести и специална церемония, на която официално рекордът му е признат. Там е и семейството на Дюн, което не крие, че е изключително гордо от него и от постижението му. Те признават, че не са знаели какво точно Хенсън възнамерява да прави с тиквата.
Удивително е, че Берта не се е разпаднала от водата или разбила в някоя подводна скала в плитчините на Мисури.
Най-дълго ходене по въже на високи токчета
26-годишната Ариана Вундерле е израснала в немско цирково семейство. От малка тя се учи да ходи по въже, да жонглира и да бъде невероятно гъвкава.
След като се премества във Върмонт, САЩ, тя решава да подобри още повече уменията си и започва да ходи по въже с високи тънки токчета.
Състудентите й, с които учи инженерство, са впечатлени от таланта ? да се крепи на въжето по този начин и всеки път я наблюдават запленени.
В един момент Вундерле решава да се пробва за рекорд на Гинес. През 2022-ра тя преминава въже от 16 метра, покачена на токчета от 10 сантиметра.
„Невероятно е да осъзная колко съм силна и физически, и психически“, заявява пред местните медии Ариана.