Русе линее и изостава - това е една от мантрите на вечните скептици. Дали това е вярно, е доста дълга тема. Факт е, че хората в града искат повече и точно така трябва да бъде, това е двигател за развитие. Но е факт и още нещо - Русе е седалище на някои от най-големите и успешни български компании. Някои са широко известни. За други са чували малцина, но резултатите им говорят много. Една от тях работи в най-добрата офис сграда в Североизточна България - Бизнес Парк Русе. и се занимава с музика - в широкия смисъл на думата. Това е русенският клон на международния конгломерат „Инмюзик Юръп Лимитед“ - „ИнМюзик“, най-динамичното предприятие за региона на Русе през 2021 г. в специализираната класация „Гепард“ на вестник „Капитал“.
Офисът е ключов за компанията - производител на професионална музикална и озвучителна техника, тъй като отговаря за търговските й операции. Амбициите на „ИнМюзик“ са някой ден да разкрият дистрибуционен център в България. Предлагаме ви материала, който вестникът посвети на русенската компания. Заглавието е на редакцията.

Къмбърленд е красиво градче на Източното крайбрежие на САЩ - в щата Роуд айлънд. Там през 1992 г. предприемачът Джак О‘Донъл създава малка компания за музикална техника „ИнМюзик“ (InMusic). Днес, 30 години по-късно, „ИнМюзик“ е международна корпорация с 650 служители, основен доставчик на „Амазон“ в сферата на музикалните технологии, генерира годишен оборот над половин милиард долара и има офиси в САЩ, Великобритания, Германия, Нова Зеландия, Тайван, Япония и Русе.
Русенският офис на компанията, разкрит през 2018 г. и наброяващ 50 души, е ключов за „ИнМюзик“, тъй като отговаря за търговските й операции. През 2021 г. оборотът на българската „ИнМюзик“ ЕООД расте с над 230% и надхвърля 4.3 млн. лв. 
Този скок я отвежда на първо място в класацията на „Капитал“ - „Гепард“
за най-динамични малки и средни предприятия за региона на Русе.
Самият бранд „ИнМюзик“ не е много разпознаваем, тъй като той е шапката - компанията - майка на около 20 бранда за професионалната озвучителна техника, потребителска електроника, електронни музикални инструменти, съвременни устройства за производство на музика - всякакви периферни технологии, включително и софтуер, които подпомагат както начинаещи, така и професионални диджеи. Сред по-известните брандове под шапката на „ИнМюзик“ са Denon DJ и Rane (висок клас професионално диджей оборудване). Брандовете, свързани с потребителска електроника и електронни музикални инструменти, са M-Audio и Alesis и много други.
Защо в Русе?
„Централата ни е на Източното крайбрежие в Щатите - в Роуд айлънд, в едно прекрасно селце с 5 къщи и нашия офис. През годините амбицията на нашия основател и изпълнителен директор до ден днешен Джак О‘Донъл водят до стабилен и сериозен ръст и той придобива все повече и повече брандове и разкрива все повече офиси по целия свят. Техниката се произвежда от наши подизпълнители в Азия - Китай, Япония, Тайван. В Германия и Великобритания освен оперативни и дистрибуционни центрове имаме и 2 развойни центъра, където работят ИТ и софтуерните ни екипи“, разказва Ана Велкова, проектен мениджър на „ИнМюзик“ в Русе.
230% е ръстът на компанията през 2021 г.
Тя разказва, че създаването на клон в България е щастлива случайност - човек от английския офис се мести да живее в Русе и работи дистанционно. След като прекарва известно време в града, осъзнава, че в него има много млади хора, които владеят чужди езици на високо ниво (в града има няколко езикови гимназии с изучаване на английски, немски, френски и руски език - бел. ред.). Въпросният служител кани настоящия изпълнителен директор на „ИнМюзик“ ЕООД - Ричард Сиймор, в Русе и му споделя идеята да разкрият офис. Към онзи момент компанията, която работи с мрежа от дистрибутори по целия свят, започва да се ориентира все повече към електронна търговия и продажби през платформата „Амазон“.
Русенският офис е разкрит с идеята да отговаря за позиционирането на „ИнМюзик“ в „Амазон“.
„Ние не използваме платформата като електронен магазин за директни продажби, а сме доставчик на „Амазон“, които продават нашите продукти.
„Амазон“ е огромна възможност и огромно предизвикателство и всъщност причината за успеха ни там се крие тук, в Русе“
казва Ана Велкова. Тя пояснява, че българският офис е не просто обслужващо звено на компанията майка, а приютява централни оперативни отдели, които постепенно през годините са се прехвърлили тук заради силните екипи и доброто представяне. Отделите по планиране, логистика, електронна търговия и обслужване на клиенти в световен мащаб на „ИнМюзик“ са в Русе.
400 хил. евро е била готова да инвестира компанията в Русе, но се е отказала заради проблемите на границата.
Човешкият фактор
„За щастие градът предлага доста таланти в тези области поради наличието на големи международни предприятия“, казва Ана Велкова.
„Това, което отличава „ИнМюзик“ от останалите работодатели в града, е, че работата е 100% международно ориентирана. Всички колеги освен в рамките на собствените си екипи работят с колеги във Великобритания, Германия, Япония, включително и Нова Зеландия“, допълва тя.
Велкова посочва, че изтичането на хора и кадри от града е предизвикателство и за „ИнМюзик“, но същевременно компанията е
много атрактивен работодател за връщащите се през последната година млади хора в България и по-конкретно в Русе:
„Защото позволяваме оставане в тази международна среда и поддържане на високо работно ниво от първия ден в симпатичен офис със спокойни, интелигентни и широко скроени хора. Всичките ми колеги тук имат някаква форма на опит в чужбина: дали са учили, работили, или са с опит предимно и само в международни компании.“
Компанията няма планове да разкрива офиси в други български градове. 
„По-скоро имаме интерес към разширяване дейността в Русе
и на вече съществуващите екипи тук“, посочва Велкова и добавя, че „ИнМюзик“ вече е направила един опит за съществено увеличение на дейността си в града, но се е наложило да се откажат заради един непредвидим и неопределим фактор.
Един мост - спирачка пред растежа
Компанията е била готова да инвестира 400 хил. евро и да разкрие 30 нови работни места в Русе и дори е имала потенциална локация, където да изнесе един от дистрибуционните си центрове за Европа.
„Бях наета именно с тази цел - да направя анализ на рисковете и ползите от това преместване. Това проучване завърши с много ясен извод, че от финансова гледна точка това е напълно рационално решение. И се натъкнахме на изключително субективен и неизмерим фактор, който се казва граничен пункт „Дунав мост“.
Според договора с „Амазон“ имаме между 3 и 5 работни дни за доставка. От който и да е друг европейски дистрибуционен център в зона от Шенген това не е никакъв проблем. 
Когато обаче говорим за българско-румънската граница и Дунав мост, този срок става абсолютно непредвидим
Има реален риск от неустойки и загуби. Решихме, че тази възможност е затворена за момента“, разказва Ана Велкова.
„Друг проект, който имаме интерес да стартираме в България и не сме се отказали, проблемът е по-скоро човешки ресурс, е стартиране на електронна търговия в най голямата платформа за Централна и Източна Европа (eMag - бел. ред.). Идеята не е свързана с обороти и печалба, защото, откровено казано, това са пазари с ниска потребителска способност в нашия сектор. Все пак сме нишов бранш; има краен брой хора, които имат интерес и възможност да създават музика, и много малка е вариацията на допълнителни клиенти. Проектът е насочен за подобряване на позиционирането на брандовете ни и един вид подкрепа на дистрибуционния ни модел в тези региони и дори въпрос на регионална гордост“, посочва мениджърът. В международен план компанията започва инициатива за директни продажби чрез собствени електронни канали към крайни потребители, която вече е стартирала в САЩ и до 2-3 години ще обхване Европа и останалата част от света.