Осемнайсетгодишен младеж е арестуван за убийството на възрастна жена от русенското село Щръклево. Това съобщи окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев.
Убийството е извършено в следобедните часове на първия ден от новата година, а 82-годишната жертва Благовеста Габровска беше открита на 2 януари мъртва от сина си в къщата, в която живеела сама.
Мъжът веднага подал сигнал в полицията, а според съседи имало много смущаващи неща - обичаната и уважавана от всички Блажка, както я наричали, била паднала по очи и завита с одеяло, а по ръцете й се виждали синини. Случаят породи напрежение и страх в района, в който досега не е имало никакви инциденти, дори дребни кражби.
В резултат на съвместната работа между прокурорите и служителите на областната дирекция на МВР в Русе е установено, че пострадалата е жертва на блудствени действия, след което е била умишлено умъртвена от 18-годишния С.А. от село Щръклево, който е неин съсед. Причината за смъртта е задушаване.
Младежът доскоро живял с родителите си в Дания. Върнали се в България през септември миналата година и купили къща до имота на жертвата.
По делото са извършени огледи, претърсване, иззети са веществени доказателства, разпитани са свидетели и са назначени експертизи.
С постановление на наблюдаващия прокурор от Русенската окръжна прокуратура обвиняемият е задържан за срок от 72 часа, като предстои внасяне на искане до съда за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.
За тежкото престъпление законът предвижда от 10 до 20 години затвор.