Във всичките четири функционални зони на Русе шумът превишава допустимите норми и положението се влошава в сравнение с 2021 г. Това показва публикуваният в края на минилата година доклад на Регионална здравна иннспекция. Тя извмерва шума на 30 пункта. 14 от тях са в зони с интензивен автомобилен трафик, 7 регистрират основно промишлени източници на шум, а 8 са разположени в върху територии подлежащи на усилена шумозащита - жилищни квартали, зони за отдих, лечебни и учебни заведения. Мониторингът се извършва по дневно ниво на шума, определящ степента на дискомфорт през светлия период на денонощието (7.00-19.00 ч.).
Средното еквивалентно ниво на шума е увеличено в 20 пункта, намалено в 9 , а в 1 пункт се запазва, показват данните на РЗИ - Русе. С най-високо ниво на шум са: бул.“България“, бул.“Христо Ботев“, ул.“Плиска“, бул.“Тутракан“, бул.“Липник“, ул.“Трети март“, бул.“Съединение“ и бул.“Цар Освободител“.
В град Русе са обособени четири функционални зони. При определянето им е взето предвид местоположението, характера на дейност върху терените и транспортните средства, преминаващи в близост като основен източник на шум в градската среда. Измерванията са правени в три различни точки на всяка улица. 
Първа функционална зона е обособена около ДКЦ 2 и УМБАЛ „Медика“. Това е обект подлежащ на усилена шумозащита с пределно допустимото ниво на звука за такава зона е 45 децибела през деня. Това ниво обаче се превишава средно с 12,7 децибела. Най-шумна е улица „Братислава“, където са измерени 61,2 децибела. 
Втора функционална зона е около МГ „Баба Тонка“ и също подлежи на усилена шумозащита. Вместо допустимите 45 децибела тук са измелени средно 55,1. Най-високо ниво на звука е по бул.“Скобелев“ - 63,2 децибела.
Трета функционална зона е около УМБАЛ „Канев“ и ДКЦ 1. Пределно допустимото ниво на звука при терени за болници е 45 децибела през деня. При извършеното обследване на зоната се отчита, че средно превишаване на допустимото шумово ниво е с децибела. Най-шумна се очертава улица „Независимост“, пред ДКЦ 1 е измерено ниво на звука 57,7 децибела.
Четвърта функционална зона е около СОУ „Възраждане“. Теренът е зона за учебна дейност. Допустимото ниво на звука е 45 децибела през деня, които се превишават със 7,9 децибела. Най-шумна е ул. „Студентска“ с измерено ниво на звука 59,1 децибела. 
За намаляване на шумовото натоварване в урбанизираната територия на град Русе Здравната инспекция препоръчва на Община Русе да осъществява контрол за качеството на изпълнение на основни и текущи ремонти и реконструкции на уличните настилки и мрежа, да насърчава озеленителните и залесителни мероприятия и да продължи наложилата се практика за поставяне на ограничители на скоростта върху пътното платно пред обектите, подлежащи на засилена шумоизолация.