В началото беше трудно, но сега срещам и сред хората, и в институциите разбиране, съдействие и уважение. Това много ми помага в работата, защото това е работа с хората и за хората - да живеят по-добре, да са част от една общност и да развиват способностите се. Това каза за „Утро“ Ивелина Костова, номинирана в категорията „Образователен медиатор на годината“ в конкурса на център „Амалипе“ и достигнала до финалния кръг заедно с още петима претенденти. Официалната церемония, на която ще бъде обявен победителят, ще се състои на 13 януари в Министерството на образованието и науката, наградите ще връчи служебният министър проф. Сашо Пенов. 
Дали ще е първа, за Ивелина не е толкова съществено, защото и тя, и останалите й колеги на финала вече са победители. И това не е дежурната банална фраза, защото всеки от тях с работата си е преодолял предразсъдъци, предубеждения, безразличие, може би дори насмешки, за да могат да изпълняват функциите си.
Важното е, че съм финалист. Няма значение на кое място ще бъда класирана, достигането до финала, където сигурно ще има много по-опитни колеги, вече е успех, казва Ивелина. 
За участие в конкурса тя е номинирана от Община Сливо поле и от ръководството на основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Ряхово. Това са и две от трите работни места на Ивелина Костова. Третата й длъжност е обществен възпитател в Община Сливо поле.
 Ивелина Костова е медиатор от осем години. Чувства се в свои води, думата й вече се чува и тежи. 
В навечерието на Рождество Христово възстановява коледуването в родното си село Кошарна, което е било забравено от трийсетина години. Благодарение на нейните усилия се възстановяват още забравени традиции - празнуването на Цветница, на Лазаровден, организира отбелязването на Международния ден на ромите през април, в цялата община е честван и Денят на толерантността през ноември.
Ивелина Сандева Костова е родена в Русе и живее в село Кошарна. Има две бакалавърски и една магистърска степен. Младата жена е от ромски произход и не само не крие това, а и се гордее, че е от общността на дасикане рома. 
Ивелина е първата жена от ромски произход от община Сливо поле, която завършва висше образование. Това я мотивира да продължи да учи и много се гордее с дипломите си. И казва, че мечтата й е всеки от общността да постигне нейните резултати в образованието си.