Инвестиционно намерение за изграждане на завод за рециклиране на батерии за електрически автомобили в Гюргево действително има, но все още няма реални дейности по неговата реализация, освен че е определен терен. Предстои въпросната компания да внесе официално искане за инвестицията с конкретни технически параметри, след което ще се извърши и съответната оценка за въздействие на инвестицията върху околната среда, съгласно румънското законодателство и процедури. Това пише министърът на външните работи Николай Милков в отговор на въпрос от русенския депутат Иван Белчев, според който тази инвестиция притеснява живущи в Русе и Гюргево заради евентуалните екологични последици.
Както „Утро“ единствен писа, намерение да изгради завод за рециклиране на батерии от другата страна на Дунав срещу Русе има белгийската компания „Avesta Battery & Energy Engineering“. Става въпрос за огромна инвестиция от 300 млн. евро, която ще осигури 2000 работни места. Технологиите за рециклиране обаче изискват стриване на прах и топене на батериите, както и химична обработка, за да се извлекат метали като литий и кобалт, които могат да са много опасни за здравето.
Към момента все още няма оценка за въздействие върху околната среда. Конвенцията на ИКЕ/ООН за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен контекст (Espoo Convention), по която и България и Румъния са страни, предвижда процедура, според която румънската страна ще трябва да изпрати официална нотификация до българската страна с техническите параметри и разяснения по този проект. Българската страна на свой ред би следвало да изпрати свои евентуални коментари или възражения, ако има такива, напомня министър Милков.