Гражданското сдружение „Проект 7000“, което е сред най-активните застъпници на тезата, че част от приходите от таксата за преминаване на Дунав мост трябва да остават в общинския бюджет на Русе, застана с официално изявление зад инициативата на общинския съветник от групата на левицата Дилян Саманджиев 30% от събраните средства да влизат в местната хазна. За другата му идея обаче - превозните средства с русенска регистрация да не плащат такса, бяха изразени резерви.
Ето какво гласи позицията на „Проект 7000“.
„Във връзка с обявените намерения на общинския съветник Дилян Саманджиев за подготовка на петиция относно таксите за преминаване на Дунав мост:
1. Подкрепяме г-н Саманджиев в искането част от приходите от такси да постъпва в бюджета на Община Русе и се надяваме все повече представители на политическите формации в Общинския съвет да заемат позиция по този важен за русенци въпрос.
2. Изразяваме своите съмнения и резерви относно предложението само МПС с русенска регистрация да преминават безплатно през моста в посока Гюргево, тъй като липсват сериозни икономически аргументи за подобна мярка и смятаме, че тя би създала предпоставки за порочни практики около регистрацията на автомобилите в Русе. Редно и икономически обосновано е, ако има отпадане на таксата, това да се случи цялостно за всички МПС при преминаване и в двете посоки, което реално би подобрило свързаността и бизнес средата в региона.
3. Приятно изненадани сме от новината, че БСП-Русе подкрепя предложението 30% от приходите от такси за преминаване на Дунав мост да постъпват в бюджета на общината. Напомняме, че на 16.09.2022 г. от „Проект 7000“ започнахме обществена дискусия относно постъпленията от Дунав мост и зададохме три конкретни въпроса за размера и начина, по който приходите би следвало да постъпват в Община Русе. Отговори, официални позиции и ангажименти от БСП и кандидатите им за народни представители така и не получихме. Надяваме се, че сегашната им позиция не е свързана единствено с предстоящите местни избори, а намира реална подкрепа и готовност за действия от страна на БСП. Призоваваме и русенския народен представител от БСП Иван Иванов също да заеме активна позиция по този въпрос в Народното събрание.
4. Призоваваме всички избрани от МИР Русе народни представители, независимо коя политическа формация представляват, да координират действията си като заедно работят за необходимите нормативни промени за приходите от Дунав мост и повдигнат темата пред изпълнителната власт. От „Проект 7000“ изразяваме готовност да бъдем граждански медиатор при формирането на съгласие за общи действия. Вярваме, че подобна важна цел за града ни може да бъде постигната само с общи усилия отвъд партийните разделителни линии“.