Русенец, усвоил двата си балкона, разширявайки по този начин апартамента си в блок „Ела“ в квартал „Здравец“, трябва да възстанови жилището си в първоначалния му вид. Това реши окончателно Върховният административен съд, като отхвърли жалбата на потърпевшия срещу акта на Община Русе, нареждащ му да премахне незаконния „строеж IV категория: „Преустройство на апартамент“, с приобщаване на балкони“. На практика това означава, че новоизградените външни стени трябва да се съборят, а изрязаните панелни стени да се възстановят.
Усвояването на терасите е масова практика, към която са прибягнали вероятно десетки хиляди русенци. И ако се следва буквата на закона, голяма част от тях биха били за събаряне. Осъденият обаче изтеглил късата клечка по две причини. Първо - преустройството било извършено през 2017 г., когато такива „ремонти“ вече се водят строеж IV категория, за които се изисква разрешително за строеж. И по тази причина нарушението не може да се приеме за търпимо. Второто и по-важно - за да се стигне до проверки и санкции решаваща роля изиграва „доброжелател“, който многократно сигнализира за нарушението всички възможни институции. 
Нормално нито Общината, нито Регионалната дирекция за строителен надзор биха тръгнали да санкционират някого само заради усвоен балкон. Но, както става ясно от съдебните решения на русенския Административен съд и ВАС, проверката била предизвикана от „многобройни писма и сигнали от лицето В.Г. до различни органи и институции“, довели в крайна сметка до постановление на Апелативната прокуратура във Велико Търново такава да бъде извършена. 
Оттам нататък резултатът е предначертан, понеже нарушението е факт. Адвокатските аргументи, че няма как да се изпълни разпореждането за премахване на строежа, тъй като е невъзможно да се премахнат вече премахнатите панели на двете стаи, не помагат. Според съда, заповедта за премахване на незаконния строеж означава панелите да се възстановят в първоначалния им вид, за което имало конструктивни решения с подобни материали.  
Сега остава да видим дали осъденият ще тръгне да изпълнява доброволно съдебното решение. Или ще трябват нови сигнали до органи и институции, за които лицето В.Г. вероятно няма да пропусне да се погрижи.