Комисията по енергетика в Народното събрание прие Законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси, внесен от Министерския съвет на 19 декември 2022 г., чрез който ще бъде закрито Държавно предприятие "Държавна петролна компания".
Държавно предприятие "Държавна петролна компания" (ДП "ДПК") е с предмет на дейност създаване, съхраняване, опазване, обновяване и продажба на държавните резерви и военновременните запаси от нефт и нефтопродукти; създаване, съхраняване, обновяване и продажба на запаси от нефт и нефтопродукти, както и управление, поддръжка, експлоатация и изграждане на петролни бази за съхранение на резерви и запаси от нефт и нефтопродукти.
В мотивите на МС пише, че направените анализи сочат, че съществуването му е напълно необосновано от гледна точка на защитата на държавния интерес, обществения интерес, икономическата логика и защитата на конкурентния пазар на горивата в България. Според вносителите на законопроекта създаването на ДП "ДПК" не е обусловено от необходимост за удовлетворяване на конкретен обществен интерес, а участието на държавното предприятие на свободния пазар на горивата не е обусловено от идентифициран "провал" на пазара, който да налага държавна намеса.
Пазарът на горива в България оперира в условия на редица дефицити. Те обаче са концентрирани в областта на недостатъчно ефективния и ефикасен контрол, а не в аспекти, свързани с липсата на конкуренция, добавят от МС в мотивите на предложените промени. Поради тази причина участието на държавна компания на пазара на горива и плановете на ДП "ДПК" да изгражда и оперира бензиностанции са напълно необосновани от пазарна гледна точка.
Реалистична икономическа ефективност също не може да бъде аргументирана поради факта, че навлизането на такъв тип пазар е съпроводено със сериозни пазарни бариери, за преодоляването на които държавната компания няма нито експертиза, нито човешки или финансов капитал. В условията на свободен пазар държавата никога няма да достигне необходимата мащабност и капацитет, за да бъде икономически ефективна при силно конкурентния пазар, в който оперират международни корпорации с многогодишен опит на глобално ниво, допълват от служебното правителство.
В този контекст амбициите за създаване на ДП "ДПК" с цел повлияване на пазара на горива на дребно не са икономически издържани и биха довели единствено до загуба на публични средства, изтъкват от МС. Същевременно в новосъздадената ДП "ДПК" са концентрирани значителни ресурси и правомощия за управлението на тези ресурси, без да са налице реципрочни механизми за контрол. Това се отнася за редица аспекти - част от основния предмет на дейност на предприятието. Закриването на предприятието няма да окаже влияние върху държавния бюджет, уточниха вносителите от МС.