Изложението за потребителска електроника в Лас Вегас, наричано вече само Си И Ес (CES), се връща тази седмица в пълния си блясък след две години на ограничения поради пандемията, предаде Асошиейтед прес. Организаторите се надяват шоуто да бъде същото, както преди 2020 г.
Изложението е отворено за медиите от снощи, а посетителите ще могат да се запознаят с последния писък на електронните "джаджи" от четвъртък до неделя.
Шоуто промени името си преди няколко години, за да отразява по-добре променящата се индустрия, която се разрасна сериозно отвъд аудио и видео електрониката и вече включва смартфони, уреди, свързани с дигиталното здраве и автомобилите, както и безброй други джаджи за лична употреба.
Утвърдени компании и стартъпи ще покажат последните новости в сферите на виртуалната реалност, роботиката и потребителската електроника.
Организаторите се надяват шоуто да привлече поне 100 000 посетители, което би било сериозно постижение спрямо предходните две години. Миналата година посетителите бяха със 70 на сто по-малко от 2020 г. поради разпространението на варианта Омикрон, а през 2021 г. шоуто беше само виртуално.
Но дори и тези цифри да се реализират, това би било спад на посетителите с 41 на сто спрямо 2020 г.
За участие в изложението са се записали около 3000 компании, съобщава за АП Кинзи Фабрицио, старши вицепрезидент в Асоциацията за потребителски технологии. Сред тях са традиционни компании като "Амазон" (Amazon) и "Мета" (Meta), които наскоро съкратиха работни места и замразиха новите назначения, както и немалко стартъпи. Според Фабрицио новите изложители на шоуто ще бъдат около 1000, което е в унисон с предходните изложения.
Тазгодишната тема на Се И Ес е сигурността на човека и изложителите ще се стремят да покажат как новите технологии помагат за справяне с големите предизвикателства на нашето време, посочва Фабрицио. Той дава като пример агротехнологии на "Джон Диър" (John Deere), които дават възможност за подобряване на устойчивостта на хранителните вериги и за гарантиране на достъп до храна за всички.
Друга голяма тема на изложението е метавселената, като част от терена на шоуто е посветена на т. нар. технология "Уеб три" (Web3). Компании като "Стелантис" (Stellantis) и "Майкрософт" (Microsoft) ще покажат последните си достижения в тази посока, а О Ви Ар (OVR) ще представи технология за пресъздаване на аромати в метавселената.