Русенският бизнес беше сред най-активните в страната при кандидатстването с проекти по Плана за възстановяване и устойчивост и сред първите класирани 943 проекта има доста на компании от региона. В последния работен ден на миналата година Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ГД ЕФК) публикува на сайта на Министерството на иновациите и растежа имената на първите фирми в България, които печелят финансиране. 953-те проекта ще бъдат подпомогнати с над 255 млн. лева. А сред бенефициентите са добре познати в Русе имена на фирми като „Експрес Сервиз“, Лубрика“, „МБМ Металуърк“, „Найден Киров“, „Пачико“, „Елсатрт“, „Макена“, „ВИП Софтуер“, „Гораинвест“ и други.
По процедурата се кандидатстваше от 22 юли до 21 септември миналата година, а към втория етап на оценката преминаха около 2000 компании. Това са предимно производствените фирми, развиващи високотехнологично производство или работещи в приоритетни за нашия регион сфери - мехатроника и чисти технологии; здравословен начин на живот и биотехнологии; информатика и ИКТ.
За микропредприятия общата безвъзмездна сума може да бъде до 180 хил. лв., за малки предприятия е до 350 хил. лв., а за средни - до 700 хил. лв. Класирането сред печелившите все още не означава, че финансирането ще бъде задължително получено. Одобрените кандидати ще бъдат поканени да представят доказателства, че отговарят на изискванията за краен получател на средства от Механизма, включително на изискванията посочени в Условията за кандидатстване по процедурата.