Двама ловци от дружинката в Просена решили да посрещнат Нова година с дивечово месо, но вместо това рискуват до една година затвор или глоба от 100 до 300 лева, както и лишаване от правото да ловуват за определен период.
На 30 декември около 19 часа служители на Държавно ловно стопанство „Дунав“ чуват изстрел в землището на селото и тръгват по посока на гърмежа. Скоро намират двамата бракониери и незаконно остстреляния четиригодишен мъжки благороден елен. В природата този вид живее 10-13 години, а в плен - до 20 години.
Веднага е извикан екип на МВР, оръжието и убитото животно са конфискувани, а нарушителите са отведени за разпит в РУ на МВР Русе. По случая е образувано досъдебно производство.
ДЛС „Дунав“-Русе е част от „Северноцентрално държавно предприятие“ ДП, което е известно с големите популации на благороден елен. Именно в стопанисваните от стопанството държавни горски територии през 2021 година бяха отстреляни два рекордни трофея от благороден елен, оценени с над 253 точки по CIC на световно изложение в Будапеща, Унгария. Единият от трофеите е с внушителното тегло от 16,960 килограма и е рекордьор по този показател за последните 30 години.