„Не се признавам за виновна!“, отсече вчера бившата губернаторка Мария Димова. Но не пожела да отговаря на въпросите на прокуратурата за сделката с Мишо Бирата, при която резиденцията в „Липник“ бе разменена срещу 5 апартамента на „Хотел Мениджмънт“.  
Мария Димова обаче не пропусна да преповтори тезата си, че е действала изцяло и само в интерес на държавата. И да отбележи, че идеята за деактуването на резиденцията от публична в частна държавна собственост не е нейна, а е от времето на предшественика й на поста Румен Януаров. Както и че една от причините да реши, че държавата трябва да продаде резиденцията, е заради лошата слава на имота, който пак по времето на Януаров бил обърнат от наемателите си на бардак и се ползвал за срещи с проститутки.
Делото срещу Мария Димова, оценителката Радка Настева и още 5 бивши служители на областната администрация всъщност почти приключи. Всичките подсъдими вчера дадоха обяснения пред Темида и нито един не се призна за виновен.
„Не познавам Мария Димова, никога не съм говорила с нея дори по телефона, друга служителка в областта ми възлагаше задачите, на нея съм давала и експертизите си“, категорична беше Радка Настева, която е обвиняема заради оценките на имотите, заменени като равностойни. Настева отхвърли изцяло становищата на съдебните вещи лица, които изчислиха, че петте апартамента в новата част на хотел „Дунав“ са стрували едва 385 200 лева. В същото време според експертите стойността на резиденцията на Тодор Живков е възлизала на 1 032 800 лева. 
Именно заради тази замяна Димова е обвинена в сключване на неизгодна за държавата сделка, а оценителката - в даване на невярна оценка. Останалите пет подсъдими: бившите областни служителки Глория Арабаджиева, Кристиян и Диана Вълчеви, Стела Георгиева и Нина Николова пък са обвиняеми заради бракуването на имуществото от бившата резиденция. Така и не стана ясно как пиано, полилей за 1500 лева и скулптури и медни пана, за които се твърди че са на Георги Радулов и Кольо Желязото, са се оказали сред бракуваните като „морално остарели“ вещи. 
От днес започват пледоариите. Вероятно още до края на седмицата Русенският окръжен съд ще се произнесе: има ли виновни за скандалната замяна на резиденцията или не.