75 деца от Украйна, сираци или с родители на фронта, получиха статут на временна закрила на ГКПП „Дунав мост“ при Русе и бяха настанени във военно-почивния комплекс в село Рибарица, област Ловеч, където вече пребивават други 130 украински граждани. Процесът бе координиран пряко от вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и областния управител на Русе Анатоли Станев.
Децата са от най-горещите точки в Украйна - Херсон, Славянск, Авдеевка, Харков, Запорожие, Николаев и Донецк. Някои от тях са загубили единия или двамата си родители, други са били ранени, поради което ще се нуждаят от продължителна психологическа рехабилитация и подкрепа. Евакуацията им в България е организирана от Благотворителен фонд на Любомир Романков, като са подготвени всички нужни документи и разрешения.
Децата са придружавани от десет души, като сред тях има социални работници, психолози и медицински специалисти. Украинските деца са пропътували над 1000 км с двуетажен автобус от границата с Полша до България. Най-малкото от децата е едва на 5 години и половина, а най-голямото - на 16. Сред децата има и седем двойки братчета и сестричета.
На Дунав мост украинчетата бяха посрещнати от представители на различни институции - от Областната дирекция на МВР, Община Русе, Областната администрация, БЧК, дирекция „Социално подпомагане“, Държавната агенция за закрила на детето, Регионална дирекция „Гранична полиция“, Държавна агенция за бежанците и Спешна помощ. На място имаше и представители на сдружение „Еквилибриум“.
„В момента децата са в отлично здравословно състояние, като само на едно му е прилошало от дългото пътуване. Екип на Спешна помощ е тук на място и при нужда ще окаже съдействие“, каза директорът на дирекция „Социално подпомагане“ в Русе Детелина Матева.
„Организирали сме подкрепителен пункт, като в отоплените палатки всяко дете получава храна, топли напитки, както и хигиенен пакет“, каза директорът на областната структура на БЧК в Русе Антоанета Ябанозова.
„Настанените украински граждани с временна закрила по програмата за хуманитарно подпомагане у нас са 9740. За тях държавата е осигурила подслон и изхранване. Украинските граждани с временна закрила в страната са общо около 51 000, като половината от тях са деца“, съобщи на граничния пункт председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.