„Общински транспорт Русе“ ЕАД представи новите електрически автобуси, които ще тръгнат по градските линии. Ето какво заявиха от дружеството. 
„Последният месец на 2022 година донесе и дългоочакваната новина, че Върховният административен съд е отхвърлил жалбата на консорциума „Екселор-Каргомакс“, който оспорваше избора на доставчик на 15 нови тролейбуса за „Общински Транспорт Русе“ ЕАД. 
Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. То е част от проекта за осигуряване на по-чист въздух в Русе чрез покупката на екологични возила. И сега вече общинското дружество ще може да пристъпи към подписване на договор с класираната на първо място по обществената поръчка фирма. 
Това означава че скоро по улиците на Русе ще се движат 15 чисто нови тролея. Те са модерни, изцяло нископодови. Предназначени са за екологичен транспорт на пътници в градска среда.
Производителят дава възможности за комбиниране и подреждане на седалките в различни комбинации, за широко приложение. Те могат да варират от 29 до 35. Конструктивните решения на техническите елементи позволяват и много икономична работа на този тролейбус. Превозните средства са оборудвани с климатик, като са подходящи за трудноподвижни пътници и майки с колички.
Прототипът на електрическия автобус SOR NS 12 е представен за първи път на панаира в Хановер през септември 2016 година. През същата година бе показан на изложението „Czech Bus“ 2016 в Прага, след което превозното средство беше наето от градската управа на Прага и редица други чешки градове.  
Скоро придобивката ще стане факт и в Русе. Остава само да ги пазим!“.