Финалната десетка в анкетата на „Утро“ и Община Русе за определяне на Спортист на годината е публично известна. Както съобщи нашата медия, до финалния Топ 10 стигнаха състезатели в само четири спорта - бокс, борба, вдигане на тежести, академично гребане. За отбелязване е, че и четирите са в олимпийската програма, а едно от условията бе представители на такива спортове да са с приоритетно класиране.
Да, някои може би ще кажат, че има елемент на дискриминация, но кажете как можем да съпоставим борците, боксьорите или щангистите с шампионите по боулинг или с медалистите в десетките вече разновидности на бойните спортове-близнаци по подразбиране, но под крилото на повече от една федерация! Централата на едните била еди къде си, на вторите - на друго място. Не сме с предубеждения и не омаловажаваме техните успехи. Напротив, парадокс или закономерност е, но в „бойните“ клубове тренират много повече деца в сравнение с олимпийските и този факт не може да бъде подминат.
Кой как гласува в русенската анкета, ще стане ясно в деня на награждаването през януари. Факт е, че до финала стигнаха боксьорите Севда Асенова, Радослав Росенов, Викторио Илиев, борците Ахмед Батаев, Георги Вангелов, Юлияна Янева, щангистите Ангел Русев и Денис Данев, състезателят по академично гребане Лазар Пенев.
Кое е общото между тях?
Че всички, може би с малките засега изключения - европейския юношески шампион Илиев и младия щангист Данев - са добре познати на широката българска спортна общественост.
Имената на Русев, Асенова, Росенов, на дори останалия тази година без голям медал Пенев са в централните новини на националните медии. Така е и с борците Батаев, Вангелов, Янева. Неслучайно софийските журналисти ги посрещат на летището след всеки техен успех зад граница.
Някои ще възразят, че по принцип борците не тренират в Русе и само носят трикото с логото на клуб „Юнак“.
И лондонският „Арсенал“ излизаше преди време с 11 чужденци в титулярния състав, но те до един бяха познати като футболисти на английския гранд. Важното е, че когато медиите напишат или кажат нещо по адрес на Батаев и Вангелов, подчертават дебело клубната им принадлежност. А тя е с русенски адрес.
И понеже анкетите са радост за едни, неприятна тръпка и повод за сплетни на други - в зависимост от резултатите, очакванията и личната самооценка - се постарахме да проверим 
как стои Русе със своите спортисти на фона със звездите от други градове през 2022 година
Под номер 1 и 2 в Бургас пред сезона за състезателките по художествена гимнастика Женина Трашлиева и Ева Брезалиева. И двете са участнички в националния ансамбъл. Трети е щангистът Петър Борисов. Попитахме се кой е Борисов? Оказа се, че 54-годишният тежкоатлет е шампион на Европа за... ветерани!
Най-добрият в Пловдив за сезона е щангист - Дейвид Фишеров! Европейски шампион. И, дръжте се, това е натурализиран в България австриец! Иначе името му по австрийски паспорт е Дейвид Фишер!
Втори и трети в Града на тепетата са девическата европейска шампионка в леката атлетика Пламена Миткова и каратистът Валери Димитров.
Монтана! Там най-големите аплодисменти са за бореца Стефан Григоров. Постиженията му през годината? Осми на европейското първенство. Подгласници на Григоров са баскетболистките Борислава Денчева и Габриела Николова. Нашите извинения, но не бяхме чували за тях.
Първото място в Габрово е за състезателя по шотокан-карате Иван Димитров. Във визитката му пише, че спечелил 6 златни медала на европейското първенство в Сърбия. На второ и трето място са поставени Михаела Цонева /тенис/ и Моника Стоянова /карате/. Някой да се сеща за Цонева и Стоянова?
Борецът Владимир Дубов печели надпреварата в Перник. Чест и почитания за бесарабския българин, но той не стигна до медал от световно и европейско първенство, а на шампионата на Стария континент в Будапеща загуби в първия кръг от молдовец. Явно името, което Владимир изгради през предишните години, му е помогнало да е първият с награда от кмета Станислав Владимиров.
Втора е Василена Йорданова /таекуондо/. А кой е на трето място? Това е Димитър Ралев от местния клуб по... делтапланеризъм!
В миньорския град са новатори - излъчиха и Любимка на публиката! Как се е получило - с онлайн глсуване на гражданите.
Това е добре идея. Само дето не се цитира какъв спорт упражнява „любимката“ Ивет Василева. Проверихме - младата Ивет е състезателка по таекуон-до ITF и кикбокс. 
Първата тройка в Плевен е Ивет Горанова /олимпийско карате/, Йоана Костантинова /тенис/, Цветелин Ангелов /борба/. Олимпийската шампионка Горанова е втора в Европа за дисциплината кумите, Ангелов е сребърен медалист на европейското за момчета до 15 години. Името на Константинова не ни подсказва нещо.
Та в това задочно сравнение със спортистите от другите градове Русе стои не просто добре, а много добре. Нашите хора са разпознаваеми лица и ще стават все по-разпознаваеми, защото са млади и пътят пред тях е дълъг. Е, винаги има какво се желае, но фактът е налице - русенската спортна десетка стои достойно през отиващата си 2022 година.
А за ползите и вредите от анкетите винаги ще има разнобой - пак според резултатите, очакванията и личната самооценка
Важното е на базата на принципно и неизбежно субективно подредени /да не забравяме, че имаме достатъчно информация как клубни функционери  „подсказват“ на журналистите/ донякъде листи да се формира максимално обективен резултат.
Абсолютната справедливост едва ли ще се получи някога и пример за това е легендарният Валентин Йорданов.
Олимпийски шампион, 7 пъти световен и европейски шампион той никога не бе избран за Спортист номер 1 на България! Иначе Международната федерация го провъзгласи за борец номер 1 в света за миналия век!
В този дух ни бе любопитно да разберем кой организира анкетите в други градове. На места тази /не/благодарна работа е поверена на общинските дирекции „Спорт и младежки дейности“. Други разчитат на „обществени съвети“. Събират се едни хора от различни клубове, сядат на масата и започват да умуват как да се направи, че да няма сърдити. Играта е „Ти на мене, аз - на тебе“ - къде с ръмжене, къде с потупване по рамото -  а накрая класацията е факт. И пак има недоволни.
Русе помни такава „кръгла маса“, когато представители от клубовете, членове на вече несъществуващото Сдружение „Клуб Олимпиец“, редяха десетките в дружески и недотам дружески дебати.