Докато цяла България следеше издирването на изгубилия се Сашко от Перник всекидневно, се чуваха обяснения за аутизма и мнозина разбраха, че знаят много малко или почти нищо за това разстройство на социалното развитие, което засяга развитието на мозъка, а оттам и поведението на човек. Запълването на тази празнина е една от мисиите на новосъздаденото от 18 майки и бащи сдружение „Родители на деца и възрастни с аутизъм - Русе“. Целта е да се информира обществеността за проблемите в сферата на аутистичния спектър и да се помага за интеграцията на дечицата - малки и пораснали - в реалния живот. 
Другата идея, която обединява членовете на сдружението, е да помагат на семействата си и други хора, преминаващи през сходни изпитания, чрез обмен на опит и познания, осигурявайки необходимата образователна и социална среда в рамките на град Русе. 
Основният стремеж на сдружението е да спомогне за генерално подобрение на средата в детските градини и училища за децата с аутизъм, да бъдат назначени помощни учители, да бъдат провеждани обучения на родители и заинтерисовани лица, които да работят с деца от спектъра, да се провеждат семинари със специалисти в сферата, да бъде създадена възможност децата с аутизъм да тренират спорт в Русе. 
В момента сдружението не разполага със свой клуб, но ще работи за осигуряването му. Негов председател е Кристина Борисова. Нейният телефон е 0885365932, връзка може да се направи и чрез имейл e-mail: [email protected]