Над 314 млн. лева, от които повече от 246 милиона безвъзмездна финансова помощ, са инвестирани в община Русе към края на тази година по оперативните програми в периода 2014-2020 г., съобщи вчера Диана Аврамова - управител на Областният информационен център. Получатели на тези средства са над 1000 бенефициенти. След областния център Русе най-много проекти са осъществени в община Сливо поле - 76 за малко над 10 млн. лева, по-малко на брой - 62 проекта, но за над 17 млн. лева, са проектите в община Бяла. 
За новия програмен период 2021 - 2027 г. вече всички 10 секторни програми са одобрени от ЕК. Първата одобрена програма беше „Развитие на човешките ресурси“ и по нея Община Русе вече изпълнява проект „Грижа в дома“ и „Топъл обяд“ по програма „Храни“. 
Общината се подготвя да кандидатства за укрепване на общинския капацитет по законите за социални услуги, за хората с увреждания и личната помощ, за да предложи по-качествена грижа за уязвимите групи. С пари по проекта ще бъдат създадени фронт офиси и електронни платформи за заявяване на социални услуги. 
Община Русе ще кандидатства и по процедура „Бъдеще за децата“, за да надгради услугите за ранно детско развитие. Отделно подготвя проекти и по Плана за възстановяване и устойчивост за превръщане на сградата на бившия Учителски дом в Младежки център, за модернизация на образователната инфраструктура на ДГ „Слънце“, ОУ „Отец Паисий“, СУ „Възраждане“, за ремонт и модернизация на дом за стари хора „Възраждане“ в Русе. 
Община Бяла също ще кандидатства по Плана за ремонт на дома за стари хора в с. Бистренци.