Неочаквана изненада в навечерието на коледните празници зарадва всички деца от училището в Караманово. За втори път германската фондация „Булгариен хилфе“ прави жест към малките жители на населеното място.
Броени дни преди най-големия християнски празник пред входа на училището неочаквано спира микробус с чуждестранна регистрация. Излезлите от него мъже започват да разтоварват големи кашони и обясняват, че  няма никаква грешка и това е пратка за децата от местното училище.
В подготовката на дарението са участвали от българското училище „Буквар“ във Франкфурт на Майн. Идеята за него е била подкрепена безрезервно от всички учители и родители. В кампанията са се включили и много българи, живеещи и работещи в германския град.
Учениците от Караманово благодариха на дарителите с коледни песни и стихотворения. А след това отвориха пакетите и във всеки от тях откриха играчки, ученически пособия, лакомства и дрехи. 
„Дори и във време на глобална криза и невиждана от много години инфлация хората проявяват добродетелите си. За втори път ни изненадват приятно от Германия. Празничният дух трябва да завладее всеки дом, особено където растат деца“, каза кметът на селото Бисер Блажев. Той ще подготви и изпрати благодарствено писмо до благотворителната организация, в което ще изрази искрената си надежда, че връзките между „Булгариен хилфе“ и Караманово ще продължат да се развиват и задълбочават.
Отношенията с дарителите от германската фондация датират от малко над две години. Историята се развива като в приказка. А началото й започва от това, че майката на една от активистките в организацията е родена в Караманово. Доброволческото сдружение е със седалище във Франкфурт на Майн и развива дейността си повече от двадесет и пет години. Към него се приобщава  Цветанка Шмит, която преди години се установява в Германия и създава там семейство, но не реже връзката с корените си. Твърдо е решена да помага на родината си. Така една от пратките се отзовава в родното село на майка й. Веднага след проведените разговора с кмета на Караманово се стига и до реални действия.
Доброволческата организация е изразила готовност да подпомогне и други учебни заведения в община Ценово.