Бебета от три области ще спасява новата неонатологична линейка, която вчера беше дарена на отделение „Неонатология“ на Университетската болница „Канев“ от инициативата „Капачки за бъдеще“. Дарението беше връчено от основателя на националната кампания Лазар Радков на началника на отделението д-р Лиляна Ташкова и на директора на болницата Иван Иванов.
Това е третата неонотална линейка, осигурена със събиране на капачки - кауза, която спасява природата и човешки животи. Другите две да дарени в Пловдив и Плевен. Първоначално идеята е била тя да бъде дадена във Варна, но дарителят е преценил, че е по-важно специализираният автомобил да стане част от детското здравеопазване в Русе и съседните области,да обслужва най-тежките случаи и да дава шанс за живот на новородени.
Отделението по неонатология в УМБАЛ „Канев“ е със статут на междуобластен център, с трето ниво на компетентност от медицинските стандарти в България и приема новородени от цялата Русенска област от други лечебни заведения в Русе и от съседните Разградска и Силистренска области. От началото на годината приетите в него недоносени бебета са 125.
Линейката е със специализирано оборудване, което дава възможност за транспортиране на най-малките пациенти с минимален риск. Лечебното заведение ще бъдат  сформира и обучи екипи за транспорт на бебета в тежко здравословно състояние, за да бъдат приети или в неонатологията на УМБАЛ „Канев“ или в друго специализирано лечебно заведение.
„Благодарим и на всички, които са дарили от времето и са вложили сърцето си в тази кампания, която позволява на медицинските екипи да спасяват човешки животи и да връщат усмивката на лицата на майките! Благодарим от сърце“, обърнаха се към „Капачки за Бъдеще“ и Лазар Радков медиците от отделението и директорът на болницата Иван Иванов.