Законопроект за промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ) прави важна крачка за решаването на един отдавнашен проблем, който мъчи русенци - задушливите миризми на бакелит, мастило и какво ли не. Той е внесен от група депутати от „Демократична България“, сред които избраният от Русе Иван Белчев и водачката на листата в нашия избирателен район Надежда Йорданова. Приемането му само по себе си няма да премахне неприятните аромати от въздуха, които притесняват много хора. Но с него най-после се притискат отговорните за контрола институции, които трябва да променят начина си на работа, така че да отговорят на обществените очаквания.
Според Иван Белчев цялата идея за законопроекта тръгва точно от Русе и проблемите, които имаме тук. С промените се цели преодоляване на съпротивата на институциите, които сега казват, че няма измервателни уреди, няма законодателство за това и затова не могат да го разрешат.
Законопроектът включва термина „дискомфорт в обонянието“, който обаче в закона не е точно дефиниран и това трябва да се направи в наредба, която трябва да се приеме от министъра на околната среда и министъра на здравеопазването. Точно този документ ще е ключов за регулацията на замърсители, които гражданите усещат по миризмата, и изготвянето му вероятно няма да е лека задача. В него трябва да се посочи как да се измерват и проверяват източниците на миризмите като се използват и технологии, които към момента не са налични. 
Според Белчев в бъдещата наредба за „дискомфорт в обонянието“ ще може да се включат сигнали не само към заводи, но и към битови случаи, при които например се горят нерегламентирани боклуци за отопление.
Втората част от законопроекта е също толкова важна - тя включва възможността на граждани и неправителствени организации да обжалват националните и общинските програми за подобряване на качеството на въздуха в едномесечен срок от приемането им. България е изправена пред санкция от Европейската комисия (ЕК) точно защото страната не гарантира достъп до правосъдие по темите за въздуха, и тази законова промяна ще предотврати осъждането на страната по поредна наказателна процедура.
Предложенията за промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух ще бъдат гледани в комисиите по околната среда и водите, по здравеопазване, по въпросите на ЕС и по регионална политика, преди да стигне до пленарната зала.