Поклонението пред изкуствоведа доц. Ружа Маринска ще се състои на 22 декември в „Квадрат 500“ на Националната художествена галерия. Това съобщават от Софийска градска художествена галерия.
Поклонението е от 10:30 до 12:30 ч., а погребението - от 13:30 ч. в Централни софийски гробища.
Доц. Ружа Маринска е родена на 20 февруари 1944 г. в Смолян. През 1967 г. завършва „История и теория на изкуството“ в Московския държавен университет, специализирала е в Белгия и Франция. В началото на професионалния си път се занимава предимно със социология на изкуството, пише статии и прави изследвания върху творчеството на Наум Хаджимладенов (1974), Найден Петков (1978), както и върху различни културологични проблеми.
Автор е на монографии и трудове по въпросите на българското и световното изкуство, на десетки статии и рецензии, сред които монографията „20-те години в българското изобразително изкуство“ (1996).
Директор е на Националната художествена галерия през втората половина на 90-те години на миналия век. Преподавател е по история на изкуството в Националната художествена галерия и в Нов български университет.
Доц. д-р Ружа Маринска е биограф и изследовател на българските художници Димитър Добрович, Сирак Скитник, Донка Константинова, Добри Добрев, Николай и Иван Абрашеви, които са видни представители на българската живопис. (Отдел "Справочна" на БТА) / ГН