Един допълнителен нюанс красота на празниците в Русе - така председателят на Дружеството на художниците в Русе Николай Колев определи традиционната Коледна изложба, която беше открита в залата на „Борисова“ 6 и ще остане там до края на януари.
Публиката ще може да види близо 200 творби на 30 творци от региона, които не са ограничени само в  коледната и новогодишна тематика.
След откриването на изложбата Дружеството на художниците връчи своята награда „За дръзновение“ на името на Пламен Монев /1957-2016/.
Носителят тази година е големият русенски художник Николай Русчуклиев, който наскоро навърши достолепните 90 години и продължава да рисува. Наградата от негово име получи дъщеря му Веселина Николова.
„Пламен казваше, че да си художник не е професия, а поведение във всички измерения. Талантът е дар от Бог и художникът трябва с благодарност да го умножава“, каза при връчването на приза съпругата на художника - Камелия Монева. 
А Веселина Николова прочете думи на своя баща към неговите почитатели и колеги, в които най-важното послание „Бъдете себе си!“.