Протестиращи блокираха за около час в събота входа и изхода за камиони на граничния контролно-пропускателен пункт „Дунав мост“.
Причината за недоволството е болезнено известна от месеци - километричните опашки от тежкотоварни камиони в района на граничния пункт, които затрудняват движението на граждани по пътя Русе-Мартен и обратно.
Трябва да се намери кардинално решение на проблема, тъй като разстоянието от пет-шест километра се изминава за над час, когато има задръстване от камиони, заявиха хората и посочиха, че им пречи да отидат нормално на работа. 
Единствено изходът за автомобили от България към Румъния не беше блокиран.
„Минавам по пет-шест пъти на ден в този участък и вече нямам нерви. От индустриална зона „Тегра“ до Дунав мост са около 5 км, като понякога ми отнема час и половина, за да измина това разстояние. Причината е, че има камиони, които спират на средата на пътя и блокират движението“, каза Ивайло Великов от Мартен. По думите му е крайно време този проблем да бъде решен. Този проблем е от много време. 
„Всеки ден сме в задръстване“, заяви друг от протестиращите - Пламен Петков.
„Спонтанно се събрахме. Искаме някой да ни чуе и да се придвижваме нормално. Пътят Русе-Мартен се е превърнал в паркинг за камиони. Вчера не чухме от заместник-министрите мерки, които ще решат проблема окончателно“, каза кметът на Мартен Тонев, който съще беше част от протеста.
Ден по-рано зам.-министрите на вътрешните работи, на транспорта и на регионалното развитие и благоустройството - Венцислав Катинов, Николай Найденов и Николай Шушков, пристигнаха днес в Русе. Причината е решаване на проблема с интензивния трафик от камиони в района на Дунав мост, който пречи на нормалното придвижване и от който русенци недоволстват. 
„На работната среща, инициирана от кмета на града Пенчо Милков, бяха набелязани краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки“, съобщи на брифинг в района на Дунав мост областният управител на Русе Анатоли Станев.
Зам.-министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов заяви, че ще се разшири периметърът на спиране на камиони във вътрешността на страната.
Освен в районите на Велико Търново и Стара Загора тежкотоварни превозни средства вече изчакват край Хасково, Ловеч, Плевен и Шумен.
„Това ще коства на МВР много усилия, но вярвам, че колегите ще се справят, за да помогнем на русенци. Досега периодично спирахме тези камиони, като имаме координационен център, който подава информация“, обясни Катинов.
Зам.-министърът на транспорта Николай Найденов заяви, че Русе е във фокуса на държавното управление и никога градът не е оставал без подкрепа.
„От началото на август се полагат достатъчно усилия. Оказва се съдействие, но не може да очаквате да сменим изведнъж градоустройствения план на Русе“, каза Найденов.
В отговор на журналистически въпрос той коментира, че за първи път тази година е видял на междуведомствен съвет национална стратегия за изграждане на буферни паркинги за камиони в страната.
„Предстои да видим как ще се реализира“, обясни Найденов.
Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков каза, че предстои спешно проектиране за евентуалното разширение на международния булевард „България“ в Русе, като сега ще бъде извършен частичен ремонт на критичните участъци.
„Пунктът е един от най-натоварените в България, но не е най-натовареният. Проблемът е, че трафикът преминава през Русе“, обясни Шушков.
Той припомни, че през идния месец ще бъде обявена обществената поръчка за ремонта на Дунав мост от българска страна, който е в лошо състояние, като се очаква началото на дейностите да бъде поставено през лятото.
Шушков каза още, че ще информира правителството, че трябва да се продължат дипломатическите разговори с румънската страна, тъй като „има определени периоди от денонощието, в които Румъния не приема наши превозни средства, които преминават през граничния пункт, особено на изход от България“.
„Това създава т.нар. „тапи“. Въпрос е на дипломатически усилия и може би ще бъдем разбрани. А голямото решение е бързото приемане на двете държави в Шенген“, каза още Шушков.
Кметът на Русе Пенчо Милков заяви, че са предвидени два буферни паркинга за камиони край Русе. Единият ще се строи с отпуснатите от държавата три млн. лева, като процедурата вече е в ход. За другия, който ще бъде изграден с частна инвестиция, е избран участник и вече е внесен депозит.  
„Интензивно комуникирам с министерствата. Надявам се, че с тези мерки трафикът ще отслабне. До изграждане на буферните паркинги ние можем само да искаме от държавата камионите да се спират във вътрешността на страната“, каза още Милков.