Русенци са сред жителите на страната, които оценяват най-ниско здравословното си състояние, макар че обективните данни не подкрепят тази самооценка. Това показват анкетите на Националния статистически институт, проведени при преброяването през септември 2021 г. Информацията касае три основни характеристики на здравния статус на населението: самооценка на здравето, наличие на ограничения в ежедневните дейности поради здравословен проблем (лица с ограничение) и хора с увреждания.             

Изследователите приемат, че хората оценяват комплексно наличието или отсъствието на заболявания, функционалните ограничения и ограничаването на дейностите в ежедневния живот, дължащи се на причини, свързани със здравето. Зададеният въпрос „Как най-общо оценявате Вашето здраве“ е субективна оценка на всеки с петстепенна скала за отговор и се отнася за здравето като цяло. На този въпрос 69,9% от анкетираните в Русенско отговарят, че състоянието им е много добро или добро. Отговорите на останалите 30,1% варират от задоволително до много лошо.
Сравнително висок процент - 10,3 на сто, от русенци са посочили още, че през последните шест и повече месеца били силно ограничени при извършване на обичайните за хората дейности поради здравословен проблем. Средният дял на тези хора в страната е 9,1%, като е по-висок само в областите Силистра (12.6%), Габрово (11.4%), Шумен (10.8%), Монтана (10.6%) и Плевен (10.5%).
Тези ограничения трябва да са най-валидни по отношение на хората с различна степен на инвалидизация и данните за относителния дял на лицата с увреждания по области го потвърждават. С изключение на Русе обаче, където делът им е под средния в страната (12,4%). Под средното ниво е и процентът на децата с увреждания. 
Относителният дял на лицата с увреждания на възраст 16 и повече години е най-висок в Силистра - 23.7%, Габрово и Плевен (по 17.3%) и Враца (17.2%). С най-високи относителни дялове на децата с увреждания са областите Видин (7.1%), Враца и Монтана (по 4.6%).