Президентът на САЩ Джо Байдън присъства на 6 декември на началото на строителството на нов завод в щата Аризона. Нищо по-банално, ако не ставаше дума за фабрика за полупроводници, най-стратегическите технологични компоненти на нашето време, а инвеститор тайванската частна компания - Ти Ес Ем Си (TSMC).
Тези два елемента превръщат случилото се в събитие от особена важност в икономическия, технологичния и геополитическия сектор, пише в. "Франс ентер". Поводът определено заслужава присъствието на президента на САЩ. Става дума за втория завод, който Ти Ес Ем Си строи в Аризона. Първият ще започне производство идната година и строителството му е резултат от изричното желание на бившия американски президент Доналд Тръмп. Това е знак за приемственост в двете администрации по някои теми, каквото именно е технологичната битка с Китай.
Ти Ес Ем Си е похарчила 40 милиарда долара в Аризона, което е значителна сума и се равнява на представения от ЕК план за развитието на сектора в целия континент. Инвестицията в Аризона е направена от една единствена частна компания. 
Полумонопол върху силиция
Тайванската компания е световен гигант в сектора на полупроводниците, компоненти, които намираме навсякъде около нас - от телефоните, автомобилите и прахосмукачките до дроновете и ракетите, ползвани в съвременните войни.
Ти Ес Ем Си е най-малко известната, но с най-голямо стратегическо значение сред големите технологични компании в света. Тя произвежда 55 на сто от полупроводниците в света и 90 на сто от тези във високия клас. Останалите са продукти на корейската група "Самсунг" (Samsung).
Именно този полумонопол върху най-сложните полупроводници, които съдържат милиарди електрически вериги, отпечатани върху силиконова основа с дебелината на косъм, прави Ти Ес Ем Си една доста търсена компания. Фактът, че централата й е в Тайван, островът, към който "врагът" Китай има претенции, добавя геополитическо измерение, което не убягва от погледа на никого.
Ето защо пристигането на тайванската компания в американския щат Аризона е всичко друго, но не и случайност и поставя различни въпросителни, отбелязва "Франс ентер".
Възниква резонният въпрос защо Ти Ес Ем Си инвестира в САЩ? Решението е следствие  от една двойна динамика. От една страна САЩ подобно на Европа и Япония се опитват да намалят зависимостта на вноса на полупроводници от Азия и по тази причина се "втурнаха" в луда надпревара за инвестиции. Европейците искат за период до 10 години да увеличат дела от световното производство на Стария континент от 10 на 20 на сто.
Конфликт с Китай
От друга страна изпъква все по-ожесточеният конфликт с Пекин. Вашингтон наложи на Китай строги ограничения за полупроводниците - един сектор, в който китайците изостават. Укрепвайки връзката с Ти Ес Ем Си САЩ дават явен сигнал, че няма да изоставят Тайван.
Някои хора в Тайпе обаче се опасяват, че тяхната гордост ще "отплува" за САЩ и Те Ес Ем Си бе принуден да дава уверения в тази връзка. Компанията поддържа производство от висок клас в Тайван или полупроводници с размер от 1 или 2 нанометра (мерната единица за тези продукти – бел.ред). Първият американски завод ще произвежда идната година полупроводници с размер от 5 нанометра. 500 инженери се местят в Аризона, но други 50 000 ще останат на острова, където Ти Ес Ем Си обяви строителството на нов завод за полупроводници с размер от 1 нанометър, което е "свещеният граал" на сектора.
Вашингтон не иска ноу-хауто на Ти Ес Ем Си да се озове в ръцете на Пекин, а това за Тайван е един вид "застраховка живот".