„Освен музиката, изпълнена от талантливите музиканти, в спектакъла ще се включат и танцьори от клуба по спортни танци „Настроение“ в Русе. В Малката Виена, като наричат още Русе, ще направим коледен виенски бал“. Това каза организаторът на концерта „Коледа във Виена“ на „Йохан Щраус Ансамбъл“ на 20 декември в Арена Русе и бивш директор на Русенската опера Иван Кюркчиев.
В програмата на прочутия австрийски оркестър са включени едни от най-известните произведения на класическата музика, създадени от Щраус, Моцарт, Хайдн, Бетовен, Шуберт, Дворжак, съобщи Иван Кюркчиев, който е и артистичен мениджър на Букурещката опера.
Ансамбълът е създаден през 1985 г. и има официално разрешение от фамилия Щраус да носи името Йохан Щраус. Той обединява едни от най-талантливите музиканти в Австрия, които си сътрудничат с престижни оркестри във Виена, Линц или Залцбург.
Оркестърът идва за първи път в България в Русе след серия концерти в Румъния, където от 15 години изнася концерти във всички големи румънски градове. На сцената в зала Арена Русе ще бъдат първият солист и диригент на оркестъра Ръсел Макгрекър, сопраното Тина Мунтяну и младият тенор Кристиян Христов.
Ръсел Макгрегър - талантливият и харизматичен диригент на оркестъра на прочутия дворец Шьонбрун във Виена е дирижирал оперни звезди като Лучано Павароти, Хосе Карерас и Илдико Раймонди, както и много други велики артисти.
Роден в Оксфорд, Англия, Ръсел израства и прави първите си стъпки в музиката в Австралия. В момента живее в Австрия, и както той казва „страната, която го е осиновила и признала художествените му заслуги“. Ръсел Макгрегър свири на цигулка, произведена от италианския лютиер Карло Джузепе Тесторе през 1697 г. - „по-малката сестра“ на известната виола на Волфганг Амадеус Моцарт. Точно нея ще чуе русенската публика.
Управителят и треньор на „Настроение“ Иван Деспотов обясни, че в спектакъла ще се включат осем танцови двойки от клуба.
„Надявам се, че с този именит оркестър ще сътворим нещо красиво за публиката. Двойките ще танцуват валсове на специално изграден дансинг“, каза Деспотов.
Директорът на Арена Русе Любомир Христов добави, че залата ще бъде украсена, като целта е да бъде създадена истинска коледна атмосфера. Желаещите зрители също могат да танцуват валс на дансинга по време на концерта.