Приключиха строителните дейности на два обекта по водния проект в Русе, съобщи „ВиК“-Русе. Това са изграждането на канализацията в кварталите Средна кула и Долапите и подмяната на довеждащите водопроводи от помпена станция „II подем“ до помпена станция „III подем“ в Русе. Издадени са сертификати за приемане на обектите от страна на строителния надзор и предстои назначаване на Държавна приемателна комисия за двата строежа.
Канализацията в Средна кула и Долапите решава един дългогодишен проблем - заустването на битово-фекални води в септични ями и в Русенски Лом. Канализационната мрежа в двата квартала е с обща дължина от приблизително 44 км, а а реконструираните водопроводи са с обща дължина от около 8 км. Монтирани са и 13 модулни канализационни помпени станции, които чрез препомпване ще отвеждат битовите отпадъчни води към градската пречиствателна станция. Жителите на двата квартала вече следва да включат имотите си към канализацията, за да може ВиК операторът да извършва услугите „Отвеждане“ и „Пречистване“.
Завършването на обекта, включващ подмяна на довеждащи водопроводи между две от помпените станции в Русе, също е изключително значим момент в най-новата история на русенското водоснабдяване. Градът се водоснабдява само от подземни източници. В терасата на Дунав в сливополското землище са изградени осем кладенеца тип „Раней“, откъдето се подава вода към Русе по два магистрални водопровода с диаметър 1200 мм. Доставяната вода се препомпва в помпена станция „II подем“, откъдето се транспортира по довеждащи водопроводи до помпена станция „III подем“ и напорните резервоари в Русе, за да се захрани разпределителната мрежа. Старите довеждащи водопроводи между двете помпени станции бяха с обща дължина от около 10 км. Освен в подмяна на водопроводи, в рамките на този обект е направена инвестиция и в модернизиране на съоръженията за обеззаразяване на водата - монтирани са системи за отчитане на нивото на остатъчен хлор в четири помпени станции в Русе.
Нови 3 216 832 лева за довършване на Водния цикълще бъдат осигурени с допълнително споразумение към договора с „ВиК“ ООД-Русе за увеличаване тавана на допустимата сума до 135 милиона лева с ДДС за получаване на безвъзмездна финансова помощ по проект „Изграждане на ВиК инфраструктура“ по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 година. Документът ще бъде подписан днес на извънредно заседание на Общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация. Свикването му се налага поради необходимостта от индексиране на стойността на административния договор за безвъзмездна финансова помощ с Министерството на околната среда и водите, както и договорите по Закона за обществени поръчки с изпълнителите по проекта в следствие на нарастващата инфлация, водеща до значително повишаване на основните стоки и материали в сферата на строителството. До момента по проекта бяха осигурени 131 783 167 лева.
Общинският съвет Русе вече упълномощи кмета Пенчо Милков да подкрепи тази промяна. С нея се дава възможност на „ВиК“ да кандидатства за част от цитираните над 3.2 милиона лева пред Европейската банка за възстановяване и развитие. Друга част от парите са собствено участие на фирмата.