Ректорът на Техническия университет в София проф. Иван Кралов откри днес информационния ден за реализирането на проекта "Национален център по мехатроника и чисти технологии".
"Това е най-големият проект в страната с близо 70 милиона лева бюджет и той е с ясна индикация за това какво можем и какво трябва да дадем на обществото", каза проф. Кралов. Той подчерта, че по проекта редица университети, институти от Българската академия на науките (БАН) и партньори са се обединили, и вече се виждат резултати от неговата реализация. Те са свързани със съвременна инфраструктура, с нови машини и технологии, но най-важното е участието на млади последователи, включително първенците на нашите випуски са изследователи в този център, каза проф. Иван Кралов. Ректорът на Техническия университет в София подчерта, че всичко това е гаранция за развитието на проекта.   
В програмата на информационния ден с модератор проф. Георги Тодоров, бяха включени документален филм за кампуса "Студентски град" и презентации на ръководителите на останалите два кампуса, съставящи Центъра за върхови постижения по мехатроника и чисти технологии. Филмът за ръководения от проф. Тодоров кампус и презентациите на чл.-кор. Тони Спасов, ръководител на кампуса "Лозенец", и на проф. Пламен Стефанов, ръководител на кампуса "Гео Милев", представиха резултатите от надграждането на научноизследователската структура на всеки един комплекс, повишаването на нейния изследователски капацитет и успешното й използване. Имаше и презентации на учени за значими научни постижения в моделирането и създаването на материали за чиста енергия, опазването на околната среда, съхранението на енергия и други. Последната презентация беше на Цветелина Владимирова - експерт за мониторинг и контрол, за изпълнението на финансовия план и на основните индикатори, заложени в програмата по реализиране на проекта. В края на форума имаше и посещение на лабораториите в кампуса "Студентски град".
Проф. Нели Косева - главен научен секретар на БАН, поздрави всички участници в проекта с постигнатите успехи, както и домакините от Техническия университет в София. Преди доста време се обединихме за създаването на този огромен консорциум, който доказа, че изследователският капацитет у нас в тази изключително важна област - мехатрониката и чистите технологии, е компактен и всички работим заедно и обединяваме усилия за посрещането на предизвикателствата, подчерта проф. Косева. 
Чл.-кор. проф. Тони Спасов представи кампуса "Лозенец" и отбеляза, че Софийският университет "Св. Климент Охридски" участва с два факултета в Центъра за върхови постижения по мехатроника и чисти технологии - това са Факултетът по химия и фармация, и Физическият факултет. И двата факултета се намират в кампуса "Лозенец". Чл.-кор. Спасов представи различни лаборатории, научната апаратура в тях и успешни изследвания. И двата факултета на СУ от много години - от около 50 години, развиват успешно структурния и микроструктурния анализ, и в тези факултети се синтезират нови вещества и материали, като се използват различни технологии, обясни той. Чл.-кор. проф. Тони Спасов е декан на Факултета по химия и фармация на Софийския университет "Св. Климент Охридски".
Проектът за мехатроника и чисти технологии е свързан също с получаването на водород и със съхраняването му, както и с ефективното използване на енергия, каза чл.-кор. Тони Спасов. Той съобщи, че в кампуса има четирима млади изследователи и 12 изследователи с научна степен, които имат постоянен ангажимент по проекта по няколко часа на ден. 
Информационният ден беше излъчван в Ютюб канала на проекта "Национален център по мехатроника и чисти технологии".