Във фоайето на 2 етаж на библиотека „Любен Каравелов“ е подредена изложба „Скулптори, автори на емблематични за Русе паметници“. Експозицията е по повод житейски годишнини: 160 години от рождението на Арнолдо Дзоки (Цоки), 155 години от рождението на Жеко Спиридонов, 125 години от рождението на Владимир Владимиров, 120 години от рождението на Любомир Далчев и 95 години от рождението на Никола Терзиев-Желязото.
В изложбата са представени книги и статии в периодични издания за живота и творчеството на бележитите творци. Включени са и художествени картички на емблематичните за русенци паметници, чиито автори са известните скулптори: Паметника на свободата, Паметника на загиналите в Сръбско-българската война, фонтаните в Градската градина и на площад „Александър Батенберг“.
Кои са те?
Арнолдо Дзоки е бележит италиански скулптор. Роден на 20.09.1862 г. във Флоренция, където завършва Художествената академия. Той е автор на много паметници из цял свят: статуята на Колумб в Буенос Айрес, на Гарибалди в Болоня, на Александър ттт в Санкт-Петербург и други. В България негови творби, след спечелени конкурси, са конната статуя на Цар Освободител в София, бронзовите скулптурни елементи на паметници в Пловдив, Видин, Ловеч, Дряновския манастир и др. В Русе той е авторът на скулптурата и барелефите на Паметника на свободата.
Жеко Спиридонов е роден през 1867 г. в Шумен. Той е един от основоположниците на съвременната българска скулптура. Завършва гимназия в родния си град и учи в училището по керамика в чешкия град Бехине. По-късно завършва със сребърен медал, най-високото отличие, Художествената академия в Мюнхен. Преподава в Първа мъжка гимназия и в Държавното художествено-индустриално училище в София. Два пъти е ректор на Художествената академия. Сред известните му паметници са тези на Христо Ботев, Васил Левски и граф Игнатиев в Морската градина във Варна, на Иван Вазов и Георги Бенковски в Борисовата градина в София, на Алеко Константинов в Свищов. В Русе е автор на скулптурно-релефната украса на Паметника на загиналите в Сръбско-българската война от Пети пехотен Дунавски полк.
Владимир Владимиров е роден в Русе през 1897 г. Завършва Софийската художествена академия. Автор е на четири монументални творби в Русе: бюст паметник на Любен Каравелов, паметник на отец Паисий, паметник на моряка и известната скулптура „Момчето с хидрата“, олицетворяваща борбата между доброто и злото, във фонтана на градската градина. Умира твърде млад (4.11.1932) и не успява да разгърне своя талант.
Любомир Далчев е роден на 27.12.1902 в Солун, Гърция. Завършва художествените академии в София и в Рим. В началото твори живопис, но от 1933 г. изцяло се отдава на скулптурата. Преподавател в Художествената академия. Автор на многобройни творби - паметници, фигури и композиции за украса на сгради. Той изработва 55 фигурални композиции за Съдебната палата в Русе, от които са използвани само три на лицевата фасада на сградата. Автор е и на скулптурната украса на фонтана на площад „Александър Батенберг“. След 1979 г. живее в САЩ, където умира на 15.07.2002 г.
Никола Терзиев-Желязото е роден на 27.09.1927 г. в Русе. Завършва художествената академия в София при проф. Любомир Далчев. Творчеството на Никола Терзиев е реализирано във всички скулптурни жанрове - кавалетна пластика, монументална скулптура и малка пластика. В Русе е автор на паметник на Капитан Райчо Николов, паметника на Стефан Караджа, паметник на Захари Стоянов, фигурите Робство, Скръб, Възраждане, Освобождение в Пантеона на възрожденците. Умира на 29 юли 2006 г. в София.